Ψάρι: Ότι καλύτερο μπορούμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι

Ψάρι: Ότι καλύτερο μπορούμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι

Ψάρι: Ότι καλύτερο μπορούμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι

Καλοκαιράκι και όλοι πιάνουμε τον εαυτό μας να λιγουρεύεται ψαράκια σε ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα. Η αλήθεια είναι ότι η κατανάλωση ψαριών το καλοκαίρι έχει την τιμητική της. Τι άλλο καλό, όμως, μας κάνουν, εκτός από το να μας χαρίζουν απόλαυση;


Τι μας προσφέρουν;


Εκτός από την ξεχωριστή τους γεύση και τους αναρίθμητους τρόπους μαγειρέματός τους, τα ψάρια αποτελούν ένα εξαιρετικά ελαφρύ γεύμα πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη τα θαλασσινά έχουν μεγάλη διατροφική αξία. Σε αυτά προσθέστε και τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3, τα καλά αυτά λιπαρά, και έχετε άλλον ένα σύμμαχο για την υγεία της καρδιάς σας. Σύμφωνα με μελέτες, τα καλά αυτά λιπαρά παίζουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως αρρυθμιών, εγκεφαλικών και εμφραγμάτων.

Τα θαλασσινά αποτελούν φυσικές πηγές βιταμινών και μετάλλων, με τις βιταμίνες συμπλέγματος Β και τη βιταμίνη D να πρωταγωνιστούν ανάμεσά τους. Οι βιταμίνες αυτές έχουν πολλές διαφορετικές λειτουργίες, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας, τη συγκέντρωση, την υγεία των οστών, ακόμη και την ομορφιά. Κάποια ψάρια, μάλιστα, όπως ο σολομός, περιέχουν και βιταμίνη Α, που βοηθά στην προστασία της όρασης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ πλούσια σε βιταμίνη D είναι οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο σολομός, ο τόνος, το χέλι, η πέστροφα.



Πόσο συχνά να περιλαμβάνουμε ψάρι στη διατροφή μας;


Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η κατανάλωση ψαριού, όπως άλλωστε ορίζει και η μεσογειακή διατροφή, είναι απαραίτητη για τουλάχιστον μία με δύο φορές την εβδομάδα, τόσο για τα παιδιά όσο και τους ενήλικες. Δεν υπάρχει «κακό» και «καλό» ψάρι και όλα τα είδη προσφέρουν τα ευεργετικά τους συστατικά στον οργανισμό μας. Εκτός ίσως από το τηγανητό και το παναρισμένο ψάρι, που είναι υψηλότερο σε λιπαρά και απαιτεί προσοχή ως προς τις θερμίδες αλλά και την ποιότητα του λαδιού, το ψητό ή βραστό ψάρι αποτελεί μια υγιεινή και «προστατευτική», για την υγεία της καρδιάς, τροφή που βοηθάει στις αρρυθμίες, μειώνει την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας, αυξάνει την καλή χοληστερόλη HDL, μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της ομοκυστεΐνης και συμβάλει στη μείωση της υπέρτασης.


Τα 4 θρεπτικότερα (και νοστιμότερα) ψάρια


Ο σολομός είναι το πιο προσιτό και γνωστό από τα ψάρια που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. 

Οι σαρδέλες, ειδικά οι  φρέσκες, εκτός από νόστιμες και οικονομικές είναι και πλούσιες σε λιπαρά οξέα ω3. Επιπλέον οι σαρδέλες δεν είναι επιβαρυμένες με τοξικά. Όσο μικρότερο είναι το ψάρι, τόσο λιγότερο υδράργυρο και τοξίνες περιέχει. Τα μεγαλύτερα ψάρια επειδή τρώνε τα μικρά απορροφούν επιπλέον υδράργυρο αλλά και τις τοξίνες τους.

Η αθερίνα επίσης περιέχει πολλά «καλά λιπαρά. Ανήκει στα λίγα ψάρια που μαγειρεύονται εύκολα και είναι ιδιάιτερα νόστιμα.

Ο γαύρος είναι ένα από τα πιο νόστιμα ψάρια που και αυτό είναι πλούσιο σε ω3, ενώ παρά τα μεγάλα οφέλη του στην υγεία μας, η τιμή του είναι προσιτή. Θα τον βρείτε εύκολα φρέσκο όλο το χρόνο και κυρίως το καλοκαίρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

  • Ήδη στο καλάθι
    Mollers Cod Liver Oil Lemon (250ml) - Μουρουνέλαιο με Γεύση Λεμόνι  Ενίσχυση της Μνήμης
    Διαθέσιμο
    Τιμή: 14,89 €
  • Ήδη στο καλάθι
    Viogenesis Krill Oil Superba 600mg (60caps) - Έλαιο Krill, Υγεία Καρδιαγγειακού  Χοληστερίνη - Καρδιαγγειακή Λειτουργία
    Διαθέσιμο
    Τιμή: 28,00 €