Διάρροια

(101)

ΔιάρροιαΔιάρροια: Αιτίες και Αντιμετώπιση


Σε όλους μας έχει συμβεί κάποια στιγμή στη ζωή να αισθανθούμε εκείνη την επείγουσα ανάγκη να κατευθυνθούμε στην τουαλέτα με πόνους στην κοιλιά. Η άβολη κατάσταση της διάρροιας είναι τις περισσότερες φορές αποτέλεσμα κάποιας τροφής ή ίωσης. Η διάρροια δηλαδή οι συχνές κενώσεις με  χαλαρά ή υδαρή, ασχημάτιστα κόπρανα είναι μια συχνή πάθηση και συνήθως δεν είναι σοβαρή. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν διάρροια μία φορά ή δύο φορές το χρόνο, συνήθως όμως διαρκεί δύο με τρεις ημέρες και μπορεί να αντιμετωπιστεί διαιτητικά.

Αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια;
  • Ιοί
  • Τροφική δηλητηρίαση
  • Φάρμακα λωρίδα
  • Προβλήματα πέψης ορισμένων τροφίμων (κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, δυσανεξία λακτόζης, κ.ά.)
  • Ασθένειες του πεπτικού συστήματος
Πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε;

Ενυδατωθείτε

Κατά τη διάρροια χάνετε πολλά υγρά, ταυτόχρονα όμως χάνετε ηλεκτρολύτες και μέταλλα όπως το νάτριο και το κάλιο, που είναι σημαντικά για τη λειτουργία του οργανισμού. Μια καλή πρακτική επομένως είναι να πίνετε άφθονα υγρά. Καταναλώστε τουλάχιστον δύο λίτρα δηλαδή περίππου οκτώ ποτήρια υγρών την ημέρα. Το νερό δεν έχει ηλεκτρολύτες, όμως είναι ευγενικό με το στομάχι και θα σας βοηθήσει να αντικαταστήσετε ορισμένα από τα υγρά που έχετε χάσει. Μπορείτε να σκεφτείτε και άλλες επιλογές όπως το τσάι με μέλι, τα αθλητικά ποτά, τα αναψυκτικά χωρίς ανθρακικό και χωρίς καφεΐνη, καθώς και χυμούς φρούτων.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Καταναλώνετε μικρή ποσότητα φαγητού, προτίμώντας πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι, βρώμη, μπανάνες, σούπες και βραστά λαχανικά. Έιναι από τις λίγες περιπτώσεις που το  αλάτι στα τρόφιμα μπορεί να  βοηθήσει.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση της διάρροιας που προκαλείται από παθογόνους μικροοργανισμούς και μπορούν να προφυλάξουν ή και να βελτιώσουν την διάρροια με την επίδραση τους στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης προφυλάσσουν από μολύνσεις επειδή συναγωνίζονται με τους παθογόνους μικροοργανισμούς και μπορεί να εμποδίζουν την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων μέσα από την παραγωγή ουσιών που αναστέλλουν την ανάπτυξη τους και δημιουργούν αρνητικό περιβάλλον μέσα στη γαστρεντερική οδό.
Στις Quest, Power Health, Health Aid, Bio-Kult, Now Foods, Solgar, Nature's Plus, Viogenesis, Doctor's Formulas μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από προβιοτικά, συμπληρώματα ηλεκτρολυτών και ειδικά σκευάσματα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διάρροιας και την καλή εντερική λειτουργία.