Αποσμητικά - Αντϊδρωτικά

(33)

Αποσμητικά - ΑντϊδρωτικάΠόδια που μυρίζουν; Πως μπορείτε να απαλλαγείτε…


Η κακοσμία των ποδιών είναι μία συχνή και φυσικά ενοχλητική κατάσταση που ενοχλεί πολλούς ανθρώπους. Τα καλά νέα; Υπάρχουν τρόποι να σιγουρευτούμε πως τα δικά μας πόδια θα μυρίζουν πάντα φρέσκα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Γιατί ιδρώνουν τα πόδια μας;

Στα πόδια μας, υπάρχουν περισσότεροι ιδρωτοποιοί αδένες από οπουδήποτε στο υπόλοιπο σώμα, συμβαίνει επομένως να ιδρώνουν άσχετα από τη θερμοκρασία και την εποχή του χρόνου, επίσης οι έφηβοι και οι εγκυμονούσες, λόγω των ορμονικών αλλαγών, ιδρώνουν πιο έντονα. Η ορθοστασία και το έντονο στρες είναι παράγοντες που επίσης συμβάλουν στην έντονη εφίδρωση. Τέλος ακόμη και οι μυκητιάσεις των ποδιών οδηγούν σε κακοσμία.

Η άσχημη μυρωδιά προκαλείται από τον ιδρώτα που περνάει στα παπούτσια, τα οποία χρησιμοποιούμε χωρίς να τα έχουμε αφήσει να στεγνώσουν, πρώτα. Τα βακτήρια του δέρματος διασπούν τον ιδρώτα, και ελευθερώνεται η χαρακτηριστική άσχημη μυρωδιά. Αυτά τα βακτήρια συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται και μέσα στα παπούτσια μας, ακόμα και όταν σταματήσουμε να τα φοράμε, ειδικά αν ο τόπος που τα αποθηκεύουμε δεν είναι κατάλληλος. Αν συνεχίσουμε να φοράμε τα ίδια παπούτσια στη πραγματικότητα δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων αυτών: ζεστό, σκοτεινό και υγρό.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε την κακοσμία των ποδιών;

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε σωστές συνήθειες προσωπικής υγιεινής και να αλλάζουμε τα παπούτσια μας τακτικά. Καλό θα ήταν να προσπαθούμε να μη φοράμε ποτέ το ίδιο ζευγάρι για δύο μέρες στη σειρά, αλλά να αφήνουμε τα παπούτσια μας τουλάχιστον 24 ώρες ώστε να προλάβουν να στεγνώσουν. Πρέπει να καθαρίζουμε και να στεγνώνουμε τα πόδια μας καθημερινά, αλλάζοντας φυσικά καθημερινά τις κάλτσες μας.

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την έντονη εφίδρωση των ποδιών, μπορείτε να δοκιμάσετε και τα εξής:

  • Μετά το μπάνιο, καθαρίστε και στεγνώστε σχολαστικά τα πόδια σας ακόμη και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο προϊόν (ταλκ, αλοιφή κλπ, αποσμητικό) με αντιιδρωτική και ταυτόχρονα αντιμυκητιασική δράση, πριν βάλετε τα παπούτσια σας, ώστε να περιορίζεται ο ιδρώτας και να αποφεύγεται έτσι και η ανάπτυξη μυκήτων.
  • Υπάρχουν επίσης ειδικού πάτοι που αντιμετωπίζουν τη δυσοσμία στα παπούτσια.
  • Υπάρχουν, επίσης, ειδικές κάλτσες που αερίζουν το πόδι ώστε να το διατηρούν στεγνό, καθώς και κάλτσες εμποτισμένες με χημικά που καταπολεμούν τα βακτήρια που προκαλούν την κακοσμία.
  • Ειδικά το καλοκαίρι, που τα πόδια ιδρώνουν ευκολότερα και περισσότερο, είναι καλό να προτιμάμε ανοιχτά παπούτσια, από τα οποία το πόδι μπορεί να αερίζεται.
  • Η καλύτερη επιλογή παπουτσιών είναι τα δερμάτινα με δερμάτινη σόλα, αφού αυτή βοηθάει στο να αερίζεται το πόδι πολύ καλύτερα, απ’ ότι η λαστιχένια ή η πλαστική.
Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη γκάμα από πούδρες, σπρέι και αποσμητικές κρέμες των γνωστότερων εταιριών Pharmasept, Frezyderm, Apivita, Dr Schollm Gehwol, Hansaplast και Podia για να απαλλαγείτε από δυσάρεστες οσμές και να αισθάνεστε τα πόδια σας φρέσκα και αναζωογονημένα κάθε στιγμή της ημέρας