Ουρολοίμωξη

(48)

Ουρολοίμωξη


 

Έχεις ουρολοίμωξη; Συμπτώματα και φυσική αντιμετώπιση...

Με τον όρο ουρολοίμωξη στην πραγματικότητα αναφερόμαστε σε μια ομάδα λοιμώξεων (μολύνσεων) του ουροποιητικού συστήματος που προκαλείται από παθογόνους μικροοργανισμούς. Η μόλυνση προκαλείται από μύκητες ή βακτήρια που εγκαθίστανται σε μέρη του ουροποιητικού μας συστήματος, με την E.coli να ευθύνεται για το 80-85% των λοιμώξεων. Τις περισσότερες φορές, η μόλυνση εντοπίζεται στην ουροδόχο κύστη, είναι η λεγόμενη κυστίτιδα, στους άνδρες είναι πιο συχνή η προστατίτιδα και η ουρηθρίτιδα.

Ποια τα συμπτώματα;
  • Αίσθηση καύσου κατά την ούρηση
  • Συχνή ή έντονη ανάγκη για ούρηση
  • Πόνο ή πίεση χαμηλά στην κοιλιά
  • Θολά, σκούρα, δύσοσμα ούρα
  • Κόπωση ή ρίγος
Που οφείλεται;

Η ουρολοίμωξη συνήθως οφείλεται σε μικρόβια που εισέρχονται στην ουροδόχο κύστη όπου και πολλαπλασιάζονται. Παρατηρείται πιο συχνά στις γυναίκες, καθώς λόγω ανατομίας, η ουρήθρα έχει μικρότερο μήκος συγκριτικά με τους άντρες.

Πως βοηθά το Κράνμπερι;

Το κράνμπερι, το μικρό κόκκινο φρούτο, αποτελεί  τη φυσική λύση για τις ουρολοιμώξεις. Το κύριο ενεργό συστατικό του είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες προανθοκυανιδίνες, οι οποίες δρουν αποκολλώντας το μικρόβιο από τα τοιχώματα των αγγείων της ουροδόχου κύστης. Έχει αποδειχθεί με κλινική μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard πως το κράνμπερι περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των μικροβίων στην ουροδόχο κύστη και μάλιστα μειώνει κατά 60% την επανεμφάνιση της λοίμωξης. 

Μανόζη για προστασία επανεμφάνισης

Η μανόζη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη των υποτροπών ουρολοίμωξης. Μελέτες δείχνουν, ότι η μανόζη μπορεί να διατηρήσει και να υποστηρίξει ένα υγιές ουροποιητικό σύστημα αναστέλλοντας την προσκόλληση των παθογόνων οργανισμών στην επιφάνεια του ιστού υποδοχής. Το βακτήριο κολλά στη μεμβράνη της φυσικής ζάχαρης (μανόζη) και αποβάλλεται από τον οργανισμό κατά την έκκριση ούρων.

Προβιοτικά και ο ρόλος τους στην ουρολοίμωξη

Με τον όρο προβιοτικά αναφερόμαστε στα «καλά» βακτήρια που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Ο βασικός τους ρόλος είναι να ρυθμίζουν την μικροχλωρίδα στο έντερο, αλλά και στον κόλπο και να ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας. Υπάρχουν περιορισμένες έρευνες, που δείχνουν ότι γυναίκες που κατανάλωναν προβιοτικά είχαν έως και 80% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν ουρολοίμωξη και γι’ αυτό διενεργείται περαιτέρω έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση.
Θωρακίστε την υγεία του ουροποιητικού σας συστήματος με συμπληρώματα των Solgar, Optima, Health Aid, Power Health, Lamberts, Nature's Plus, Quest, Lanes, Now Foods, A.Vogel, Viogenesis, Naturactive και Terranova