Έγκαυμα

(28)

ΈγκαυμαΠως φροντίζω ένα ελαφρύ έγκαυμα; 


Τα ελαφρά εγκαύματα ή όπως συνήθως ονομάζονται εγκαύματα πρώτου βαθμού, είναι εύκολο να συμβούν μέσα στο σπίτι ενώ συχνά προκαλούν αναστάτωση στην οικογένεια. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, από τα ατυχήματα στην κουζίνα μέχρι το καυτό νερό στο μπάνιο αλλά συχνά και από τον ήλιο. Η σωστή και άμεση αντιμετώπισή τους είναι σημαντική και μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με βασικές πρώτες βοήθειες, αλλά για πιο σοβαρά εγκαύματα πρέπει να επισκεφθείτε κάποιο γιατρό.

Τι είναι τα εγκαύματα;

Το έγκαυμα είναι μια βλάβη του δέρματος που συμβαίνει μετά την επαφή με μία καυτή επιφάνεια, φλόγα ή άλλη ουσία όπως βραστό νερό ή και την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Τα εγκαύματα μπορούν επίσης να προκληθούν και από έκθεση σε υψηλά επίπεδα ηλεκτρικού ρεύματος ή από χημικές ουσίες. Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού είναι συνήθως επιφανειακές βλάβες του δέρματος που δεν εκτείνονται βαθύτερα από την πάνω στρώση του δέρματος. Αν και μπορεί να είναι επώδυνα, στις περισσότερες περιπτώσεις όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Συχνά χαρακτηρίζονται από πόνο, κοκκίνισμα, ελαφρύ πρήξιμο και ξηρότητα, χωρίς όμως να υπάρχουν φουσκάλες.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα ελαφρύ έγκαυμα;


Ανακούφιση

Σαν πρώτο βήμα αφαιρέστε κάθε ρούχο ή τυχόν κόσμημα κοντά στο έγκαυμα και δροσίστε την πονεμένη περιοχή με άφθονο τρεχούμενο νερό για περίπου 10-20 λεπτά. Μη σπάτε μικρές φουσκάλες που ενδέχεται να έχουν σχηματιστεί. Για ηλιακά εγκαύματα, παραλείψετε αυτό το βήμα.
 
Θεραπεία

Απλώστε  κάποια κρέμα, τζελ ή αφρό που δροσίζει και ενυδατώνει.. Όταν το δέρμα σας καίγεται, χάνει την ικανότητά του να διατηρεί ικανοποιητικά τα επίπεδα υγρασίας, οπότε είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται ενυδατωμένη η περιοχή. Καλύψτε την προσβεβλημένη περιοχή με πλαστικό περιτύλιγμα ή γάζα για να προστατεύσετε το πάσχον δέρμα.

Φροντίδα μετά

Κρατήστε την περιοχή καθαρή και ενυδατωμένη όσο επουλώνεται. Αν ο πόνος  είναι έντονος τότε  μπορεί να αντιμετωπιστεί με αναλγητικά, συμβουλευθείτε και το φαρμακοποιό σας. Ο πόνος αναμένεται  να υποχωρήσει μέσα σε 2-3 ημέρες.

Στις Bepanthol, Avene, Korres, Weleda, Bioderma, Panthenol, Flogo και Pharmasept μπορείτε να βρείτε εξειδικευμένα προϊόντα με αναπλαστικές και ενυδατικές ιδιότητες που βοηθούν στην περιποίηση και την επούλωση της επιδερμίδας με εγκαύματα.