Φλεβίτιδα - Κιρσοί

(52)

Φλεβίτιδα - ΚιρσοίΤι είναι οι κιρσοί;

Συμβαίνει πολύ συχνά να ακούμε τον όρο φλεβίτιδα ή κιρσοί των κάτω άκρων, ειδικά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ή σε άτομα που η καθημερινότητα τους περιλαμβάνει αρκετή ορθοστασία, τι είναι όμως οι κιρσοί και ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες εμφάνισής τους;Θα μπορούσαμε να περιγράφαμε, με απλά λόγια, τους κιρσούς σαν τα τμήματα των φλεβών στα οποία δεν κυκλοφορεί καλά το φλεβικό αίμα, αυτό δηλαδή που επιστρέφει από τα κάτω άκρα προς την καρδιά. Συχνά θα δείτε να αναφέρονται και ως «φλεβίτης» ή «φλεβίτιδα», ωστόσο οι χαρακτηρισμοί αυτοί όμως δεν αποτελούν επίσημους ιατρικούς όρους. Η συχνότητα εμφάνισης των κιρσών στα πόδια υπολογίζεται περίπου στο 25% του πληθυσμού με το ποσοστό και τη βαρύτητα της ασθένειας να αυξάνεται θεαματικά με την πάροδο της ηλικίας.

Αιτίες που προκαλούν τους κιρσού

Ορθοστασία και καθιστική ζωή: Άτομα τα οποία η καθημερινότητα τους περιλαμβάνει υπερβολική ορθοστασία, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κιρσούς κάτω άκρων ακόμα και σε πιο νεαρή ηλικία. Αντίστοιχα όμως με την ορθοστασία και η καθιστική ζωή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το φλεβικό δίκτυο καθώς τα πόδια σας δεν κινούνται αρκετά ώστε να κινείται και το αίμα μέσα σε αυτά.

Κληρονομικότητα: Αν κάποιος άμεσος συγγενής, όπως η μητέρα ή η γιαγιά σας είχε κιρσούς κάποια στιγμή στην ζωή της, τότε οι πιθανότητες να εμφανίσετε και εσείς είναι εξαιρετικά αυξημένες. Προβλήματα με θρομβώσεις στο παρελθόν: Αν έχετε υποστεί θρομβώσεις στις φλέβες των κάτω άκρων στο παρελθόν, είναι αρκετά πιθανό να εμφανίσετε κιρσούς, καθώς έχετε ήδη υποστεί σημαντική βλάβη του φλεβικού δικτύου

Παχυσαρκία: Το υπερβολικό βάρος, που επιφέρει επιπλέον πίεση στα κάτω άκρα, τα καταπονεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να πρήζονται.

Ορμονικές διαταραχές: Μπορεί επίσης να προκληθεί από μεγάλες αλλαγές στις ορμόνες των γυναικών, γι’ αυτό και εμφανίζεται συχνά και κατά την εγκυμοσύνη.

Η απώλεια του περιττού βάρους και μια διατροφή πλούσια σε ίνες και ορισμένα θρεπτικά συστατικά συμβάλλει θετικά στο αγγειακό σύστημα και βοηθά στην ανακούφιση από το πρόβλημα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να προσθέτουμε ωμά λαχανικά και φρούτα άλλα και προϊόντα ολικής άλεσης στη διατροφή μας ενώ η καλή ενυδάτωση του οργανισμού επίσης βοηθάει. 

Υπάρχουν επίσης ειδικά σχεδιασμένα συμπληρώματα διατροφής (Solgar, Gehwol, Lamberts, Health Aid, Now Foods, Power Health και Doctor's Formula) που υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του φλεβικού συστήματος και την ακεραιότητα των τριχοειδών αγγείων, ενώ τζελ και φυτικές κρέμες (με αγριοκάστανο) ανακουφίζουν τα βαριά και κουρασμένα πόδια.