Ψείρες - Ακάρεα

(23)

Ψείρες - Ακάρεα


Ψείρες στο κεφαλάκι του παιδιού; Δεν χρειάζεται Πανικό!


Μία από τις εντονότερες παιδικές μας αναμνήσεις ήταν όταν η μητέρα μας ανακάλυπτε τα ενοχλητικά αυτά έντομα στο κεφάλι μας συνήθως τις πρώτες μέρες της σχολικής μας χρονιάς. Ο πανικός έντονος και τα τηλέφωνα στις άλλες μαμάδες για τους τρόπους αντιμετώπισης έπαιρναν φωτιά.

Ευτυχώς οι εποχές έχουν αλλάξει και η εξόντωσή τους είναι πλέον μια εύκολη και σχετικά ανώδυνη υπόθεση. Και επειδή επικρατούν αρκετού μύθοι γύρω από αυτά τα απρόσκλητα μαμούνια πάμε να γνωρίσουμε ακρτιβώς τι είναι και τους τρόπους προφύλαξης.


Ψείρα αυτή η «άγνωστη»

Οι ψείρες είναι παρά τη γενική πεποίθηση άπτερα έντομα με έξι πόδια. Με τις  δαγκάνες στα πόδια τους προσκολλώνται στις τρίχες και συνηθίζουν να  εγκαθίστανται στις πιο θερμές περιοχές του κεφαλιού όπως πίσω από τα αυτιά και στον αυχένα, ενώ ζουν για περίπου 40 ημέρες. Αυτό που είναι ιδαίτερα δυσάρεστο είναι ο πολλάπλασιασμός και η εύκολη μετάδοσή τους! Η θηλυκή ψείρα γεννά έως και 300 αυγά (κόνιδες) κάθε εβδομάδα και η μετάδοση γίνεται από παιδί σε παιδί με άμεση επαφή των κεφαλιών ή και με την ανταλλαγή μολυσμένων αντικειμένων όπως το καπέλο, η κτένα, τα τσιμπιδάκια, οι κορδέλες κ.λπ. Οι ψείρες κινούνται στο τριχωτό του κεφαλιού αλλά δεν πηδούν ούτε πετούν. Προσβάλλουν συνήθως παιδιά ηλικίας 3-12 ετών, αν και είναι μπορεί να προσβληθούν και μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά καθώς και ενήλικες.
 
Ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα;

Μια μητέρα θα υποψιαστεί ότι το παιδί της έχει ψείρες όταν το βλέπει να ξύνει συνέχεια το κεφάλι του. Πολλές φορές η φαγούρα είναι τόσο έντονη που το παιδί ξυπνάει και τη νύχτα. Μερικές φορές από το πολύ ξύσιμο μπορεί να γδαρθεί το δέρμα του παιδιού, να κοκκινήσει, να μπουν μικρόβια και να προκληθεί μόλυνση. 

Τρόποι πρόληψης

Μαθαίνουμε στα παιδιά να μη χρησιμοποιούν κοινά προσωπικά αντικείμενα με άλλα παιδάκια.
Είναι καλό να κρεμάνε το πανωφόρι τους στην καρέκλα τους κι όχι στην κοινή κρεμάστρα της τάξης.
Ειδικά στα κορίτσια με μακριά μαλλιά, η κοτσίδα μπορεί να προστατέψει τα μαλλιά από το να έρθουν σε επαφή με άλλα παιδάκια.
Προληπτικά απωθητικά ψείρας μπορεί να φανούν ιδιαιτέρως αποτελεσματικά.

Έχετε διαπιστώσει την παρουσία ψειρών. Τι γίνεται τώρα;

Καταρχάς μην πανικοβληθείτε αν το παιδί σας ή άλλο μέλος της οικογένειας σας έχει  ψείρες. Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε, αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα και υπάρχουν πλέον αποδοτικοί τρόποι αντιμετώπισης

Άμεση Εφαρμογή αγωγής με ειδικά σαμπουάν και lotion είναι πλέον ιδιαίτερα αποτελεσματικά 
Ελέγξτε κάθε μέλος της οικογένειας καθώς οι ψείρες μπορεί να έχουν προσβάλει όχι μόνο τα μικρά παιδιά αλλά και τους ενηλίκους. Η σωστή αγωγή θα πρέπει να χορηγείται και στους ίδιους για πρόληψη.
Καλό πλύσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες ειδών υγιεινής, σεντονιών, μαξιλαροθηκών, πετσετών και ό, τι άλλο χρησιμοποιεί το παιδί. Η υψηλή θερμοκρασία (+55 βαθμών) θα καταστρέψει τις ψείρες και τα αβγά τους.
Η συχνή χρήση της ειδικής ψιλής χτένας σε βρεγμένα μαλλιά είναι ένας πολύ καλός τρόπος καθαρισμού του κεφαλιού.
Εντατικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα στο παιδικό δωμάτιο, στους καναπέδες, στα καθίσματα του αυτοκινήτου και γενικά στους χώρους που έρχονται άμεσα σε επαφή με το παιδάκι
Οι Pharmasept, Paranix, Hedrin, Elimax, Power Health, Licatack και Frezyderm διαθέτουν μια μεγάλη γκάμα αντιφθειρικών προϊόντων για να ξεχάσετε μαι για πάντα αυτά τα ενοχλητικά έντομα!