Τσιμπήματα - Κοκκινίλες

(22)

Τσιμπήματα - ΚοκκινίλεςΤα σημάδια του καλοκαιριού

Επιτέλους το καλοκαίρι έφτασε και προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία με οικογενειακές εξορμήσεις σε κοντινές παραλίες ή μικρές εκδρομές. Για να μην μετατραπούν όμως οι ανέμελες και ευχάριστες στιγμές σε εφιάλτη από τσιμπήματα των φτερωτών επισκεπτών που καραδοκούν στους εξωτερικούς χώρους είναι καλό να γνωρίζουμε πως θα αντιμετωπίσουμε άμεσα το οποιοδήποτε τσίμπημα.

Κουνούπια

Τσιμπήματα προκαλεί μόνο το θηλυκό κουνούπι, το οποίο χρειάζεται το αίμα για να αναπτύξει το πρωτεϊνικό περίβλημα των αυγών του, σε αντίθεση με τα αρσενικά κουνούπια, που περιορίζονται στο να ρουφούν νέκταρ ή άλλες πηγές πλούσιες σε σάκχαρα (π.χ. σάπια φρούτα). Οι κινήσεις που κάνουμε με τα χέρια μας, ώστε να τα απομακρύνουμε από κοντά μας, φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού στην πραγματικότητα επιτρέπουν στο κουνούπι να μας εντοπίσει. Όταν τα κουνούπια ρουφούν το αίμα, αφήνουν σάλιο κάτω από το δέρμα, το οποίο περιέχει ένα αντιπηκτικό κοκτέιλ ώστε να μπορούν να… τραφούν ανενόχλητα. Αμέσως ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά παράγοντας ισταμίνη, η οποία προκαλεί φαγούρα και κοκκινίλα σαν αποτέλεσμα μιας αλλεργικής αντίδρασης. Τα συμπτώματα αυτά περνούν από μόνα τους, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη θεραπεία. Υπάρχουν φυτικές λοσιόν με ειδικές συνθέσεις από πρόπολη, αλόη, χαμομήλι και άλλα συστατικά, σε διάφορες μορφές (γαλάκτωμα, σπρέι ή λοσιόν) που καταπραϋνουν αμέσως από τα ενοχλητικά συμπτώματα του τσιμπήματος, ενώ απαλύνουν από ερεθισμούς, αίσθημα φαγούρας, κοκκίνισμα, πρήξιμο και άλλα.

Σφήκες και Μέλισσες

Οι σφήκες είναι πιο επιθετικές από τις μέλισσες και ικανές για επαναλαμβανόμενα τσιμπήματα, σε αντίθεση με τις μέλισσες, που αφήνουν το κεντρί τους στο δέρμα μας και δεν μπορούν να το ξαναχρησιμοποιήσουν. Τα τσιμπήματα από μέλισσα ή σφήκα προκαλούν μία τοπική φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος που είναι αποτέλεσμα του δηλητηρίου που εισχωρεί στον οργανισμό μας με το κεντρί του εντόμου. Τα τσιμπήματα αυτά, πέρα από αρκετά επώδυνα, δεν απειλούν τη ζωή εκτός και αν το άτομο είναι αλλεργικό, οπότε και θα πρέπει να κάνει ένεση κορτιζόνης από κάποιον ειδικό. Πρώτα βγάζουμε προσεκτικά το κεντρί από το δέρμα με ένα αποστειρωμένο τσιμπιδάκι φρυδιών ή κάποια συσκευή αναρρόφησης δηλητηρίου και στη συνέχεια βάζουμε πάγο (τυλιγμένο σε πετσέτα) στο σημείο. Ο πάγος ανακουφίζει και παράλληλα προκαλεί συστολή στα αγγεία, εμποδίζοντας το δηλητήριο του εντόμου να επεκταθεί στο υπόλοιπο σώμα. Για να ανακουφιστούμε από το τσίμπημα της μέλισσας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμμωνία. Αντίστοιχα, για το τσίμπημα της σφήκας ενδείκνυται το ξίδι ή το λεμόνι και όχι η αμμωνία.

Τσίμπημα τσούχτρας

Υπάρχουν πολλών ειδών τσούχτρες στις ελληνικές θάλασσες, όμως δεν «τσιμπούν» όλες. Κάποιες από αυτές, διαθέτουν στα πλοκάμια τους τις λεγόμενες νηματοκύστες, οι οποίες περιέχουν μια τοξίνη που όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα απελευθερώνεται δημιουργώντας τοπικό εξάνθημα, φαγούρα, πρήξιμο και πόνο, συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ώρες. Ωστόσο, δεν πρέπει να ανησυχείτε, καθώς τα τσιμπήματα από τσούχτρες δεν είναι τις περισσότερες φορές επικίνδυνα. Το πρώτο μέλημά σας μετά το τσίμπημα είναι να ξεπλύνετε το σημείο με άφθονο δροσερό νερό. Για άμεση ανακούφιση μπορείτε να εφαρμόστε κάποια ειδική κρέμα ή λοσιόν και να τοποθετήσετε πάνω στο οίδημα λίγο πάγο, τυλιγμένο σε μια πετσέτα.

Για να γλυτώσετε τις ξαφνικές αναστατώσεις στις καλοκαιρινές σας διακοπές,φροντίστε πάντα να υπάρχει στη τσάντα θαλάσσης της οικογένειας ένα προϊόν για μετά το τσίμπημα. Βρείτε τα καλύτερα στις αγαπημένες σας Pharmasept, A.Vogel, Korres, Medisei, Jumgle, Cer'8, Repel και Power Health