Κατάθλιψη

(37)

Κατάθλιψη

Η θετική όψη του νομίσματος

 
Οι σύγχρονες απαιτήσεις της ζωής, οι ρυθμοί που γίνονται ολοένα και πιο γρήγοροι και οι συνεχείς αλλαγές είναι στοιχεία της σύγχρονης κοινωνίας που προκαλούν αυξημένο άγχος και στρες στη καθημερινότητά μας. Όμως, όταν οι στρεσσογόνοι παράγοντες επιδρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, σε επαγγελματικά ή οικονομικά ζητήματα τότε συσσωρεύονται προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία. 

Σίγουρα τα προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη απαιτούν εξειδικευμένη βοήθεια από ειδικούς (ψυχολόγο, ψυχίατρο), ωστόσο η χρήση εναλλακτικών μεθόδων  ως συμπλήρωμα στη θεραπεία της κατάθλιψης έχει αρχίσει να γίνεται πιο δημοφιλής καθώς πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να αναζητούν πιο φυσικούς τρόπους να διαχειριστούν τα συμπτώματα της κατάστασης τους.

Ανάμεσα στις δεκάδες θεραπευτικές ιδιότητες που κρύβονται στα βότανα και τα φυτά, συμπεριλαμβάνονται και αυτές που επηρεάζουν την ψυχολογική και πνευματική μας κατάσταση. Υπάρχουν λοιπόν βότανα που βοηθούν γενικότερα στην χαλάρωση και στην καλυτέρευση της διάθεσή μας.

Βαλεριάνα

Η βαλεριάνα θεωρείται από τα πιο δραστικά βότανα, καθώς καταπραϋνει το νευρικό σύστημα χάρη στις αγχολυτικές της ιδιότητες, χαρίζοντας ηρεµία και χαλάρωση, μάλιστα το όνομα «βαλεριάνα» στα λατινικά σημαίνει «να είσαι υγιής».Οι αρχαίοι Έλληνες τη χρησιμοποιούσαν σε πολλά ιατρικά προβλήματα, ενώ για αιώνες χρησιμοποιούταν σε νευρολογικές παθήσεις.

5-http

H 5 υδροξυ-L-τρυπτοφάνη είναι ένα παράγωγο του απαραίτητου αμινοξέος τρυπτοφάνη. Η 5-HTP μετατρέπεται στο ήπαρ και στον εγκέφαλο στον νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, μια ουσία που παίζει σημαντικό ρόλο στην συμπεριφορά και στην αλλαγή της διάθεσης. 

Βαλσαμόχορτο 

Το βαλσαμόχορτο ή αλλιώς, βότανο του Αγίου Ιωάννη (St. John’s Wort), βοηθάει στη βελτίωση των συμπτωμάτων όπως η νευρικότητα, η αϋπνία και η κατάθλιψη. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Ένωση για την Φυτοθεραπεία, επίσημο και έγκριτο όργανο για τη φαρμακευτική χρήση των φυτών, ορίζει ως βασική ένδειξη για τη χορήγηση βαλσαμόχορτου "την ήπια ως μέτρια κατάθλιψη".

Το τζίνσενγκ

H κινεζική "ρίζα της ζωής", διεγείρει το νευρικό σύστημα, τονώνει τις σωματικές και διανοητικές λειτουργίες, ενώ χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην Ανατολή ως αντικαταθλιπτικό. Η χρήση του έχει συσχετιστεί με τη μείωση του στρες, αλλά και την αυξημένη συναισθηματική διαύγεια και ενέργεια. Συνεπώς, ίσως το ginseng να είναι πολύ καλή επιλογή για τους ασθενείς που τα συμπτώματα τους αφήνουν εξαντλημένους.
Στις Solgar, Health Aid,  Lamberts, Quest, Now Foods, Nature'sPlus, Life Extension, Power Health, Viogenesis και Doctor's Formulas μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία συμπληρωμάτων που συμβάλουν στην αντιμετώπιση του καθημερινού άγχους και στη βελτίωση της συνολικής μας διάθεσης.
αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης.
Δείτε περισσότερα: https://www.pharmnet.gr/farmakeio/synitheis-katastaseis/katathlipsi/now-foods-now-foods-5-htp-30-kapsoul