Μέταλλα - Ιχνοστοιχεία

(237)

Μέταλλα - Ιχνοστοιχεία

Μέταλλα

Τα μέταλλα είναι συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει σωστά. Λαμβάνονται από τα τρόφιμα, αλλά μπορεί να χρειαστεί η λήψη τους από συμπληρώματα διατροφής για καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού όταν υπάρχει ανεπάρκεια λόγω μικρής λήψη τους ή δυσκολίας απορρόφησής τους από τον οργανισμό.
 
Ασβέστιο
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για υγιή οστά και δόντια. Υποστηρίζει, επίσης, τη σωστή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, των μυών, των νεύρων και των ορμονών.Οι φυσικές πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν γάλα, γιαούρτι, τυρί και μικρά ψάρια με οστά, φασόλια και μπιζέλια. Λαχανικά όπως μπρόκολο, λάχανο και κινέζικο λάχανο παρέχουν επίσης ασβέστιο.

Μαγνήσιο
Το σώμα χρειάζεται το μαγνήσιο για εκτελέσει εκατοντάδες χημικές αντιδράσεις. Αυτές περιλαμβάνουν αποκρίσεις που ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και την αρτηριακή πίεση,  τη σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων, η λειτουργία του εγκεφάλου και την παραγωγή πρωτεϊνών. Περίπου το 60% του μαγνησίου του σώματος βρίσκεται στα οστά, ενώ σχεδόν το 40% βρίσκεται στα κύτταρα των μυών και των μαλακών ιστών.

Κάλιο
Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που λειτουργεί ως ηλεκτρολύτης. Απαιτείται για τη συστολή των μυών, τη σωστή λειτουργία της καρδιάς και τη μετάδοση των σημάτων από τους νευρώνες. Είναι, επίσης, απαραίτητο για μερικά ένζυμα, συμπεριλαμβανομένου ενός που βοηθά το σώμα να μετατρέψει τους υδατάνθρακες σε ενέργεια.Οι καλύτερες πηγές καλίου είναι φρούτα και λαχανικά, όπως μπανάνες, αβοκάντο, σκούρα πράσινα φύλλα, παντζάρια, πατάτες και δαμάσκηνα.
 

Ιχνοστοιχεία

Τα ιχνοστοιχεία, είναι βασικά μέταλλα τα οποία λαμβάνει ο οργανισμός από τα τρόφιμα, αλλά σε αντίθεση με τα μέταλλα, χρειαζόμαστε μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα από αυτά. Παρά την μικρή τους δοσολογία, εξακολουθούν να είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία και την ανάπτυξη.
 
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές πτυχές του μεταβολισμού του σώματος. Αυτές περιλαμβάνουν τη σύνθεση πρωτεϊνών, την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την επούλωση των πληγών, την σύνθεση του DNA. Είναι ένα μέταλλο σημαντικό για τη σωστή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας.

Σίδηρος
Περισσότερο από το μισό του σιδήρου στο οργανισμό βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Είναι ένα σημαντικό μέρος της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς. Επίσης, ο σίδηρος είναι μέρος άλλων πρωτεϊνών και ενζύμων που διατηρούν το σώμα σας υγιές.

Χρώμιο
Βοηθά την ινσουλίνη να ρυθμίσει τα επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο στο αίμα) και μπορεί να βρεθεί στο συκώτι, στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στα καρύδια και στο τυρί.

Χαλκός
Βοηθά στο σχηματισμό των οστών και των χόνδρων. Παράλληλα βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει σωστά το σίδηρο. Ο χαλκός μπορεί να βρεθεί σε βόειο κρέας, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και φασόλια.
 
Φθόριο
Είναι ένα ιχνοστοιχείο που συμβάλλει στον σχηματισμό των οστών και των δοντιών και βοηθά στην πρόληψη της φθοράς τους. Μπορεί να βρεθεί σε ψάρια, μερικά τσάγια και νερό που είναι είτε φυσικά φθοριωμένο είτε έχει προστεθεί φθόριο.
 
Μαγγάνιο
Το μαγγάνιο είναι ένα ένζυμο το οποίο χρειάζεται το σώμα σας σε μικρές ποσότητες. Απαιτείται για την κανονική λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και πολλών από τα ενζυματικά συστήματα του σώματος.
 
Ιώδιο
Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν ιώδιο από ιωδιούχο αλάτι, δεδομένου ότι η ανεπάρκεια ιωδίου είναι η κύρια αιτία παγκόσμιας αιτίας εξασθενημένης γνωστικής ανάπτυξης στα παιδιά.

Σελήνιο
Το σελήνιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα δημητριακά, το κρέας και τα θαλασσινά. Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από εξωτερικές επιθέσεις.