Σκόρδο, μια πανάρχαια υπερτροφή
Μπορεί η μυρωδιά του να είναι αποκρουστική σε αρκετούς, αλλά μάλλον θα πρέπει όλοι να το συμπεριλάβουμε στο καθημερινό μας διατροφολόγιο. Το σκόρδο
περιέχει ισχυρές θειούχες ενώσεις, με γνωστότερη και πιο δραστική την αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Η αλισίνη αποτελεί το φυσικό «προστάτη» του σκόρδου κατά των επιθέσεων από έντομα και μικροοργανισμούς.
Επιπλέον,
το σκόρδο είναι πλουσιότατο σε μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, ενώ θεωρείται και καλή πηγή σεληνίου. Oι επιστημονικές έρευνες, αν και δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι
το σκόρδο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες.
Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι αυτές.
Μειώνει τη χοληστερόλη
Το σκόρδο είναι ευεργετικό και για όσους πάσχουν από καρδιά. Το μικρό αυτό θαυματουργό προϊόν, μειώνει την «κακή χοληστερίνη» και βοηθά στη δημιουργία ορισμένων αλλαγών στο αίμα, που δρουν προστατευτικά, προλαμβάνοντας καρδιακές νόσους, όπως είναι οι εσωτερικοί θρόμβοι του αίματος. Επιπλέον, το σκόρδο μειώνει τα τριγλυκερίδια και αυξάνει την «καλή χοληστερίνη».
Βοηθά στο κρυολόγημα
Το σκόρδο μπορεί να προσφέρει γρήγορη ανακούφιση από κρυολογήματα ή τον πονόλαιμο. Η διάρκεια των περισσότερων συμπτωμάτων μπορεί να μειωθεί έως και κατά 70%. Η καροτίνη βήτα, η βιταμίνη C και η ζεαξανθίνη είναι αντιοξιδωτικά συστατικά, που περιέχει το σκόρδο. Και τα τρία καθιστούν το σκόρδο ιδανικό σύμμαχο του ανθρώπου στην καταπολέμηση των μολύνσεων και των ελευθέρων ριζών.
Αποτοξινώνει
Βαρέα μέταλλα και άλλες τοξίνες συσσωρεύονται στο σώμα, λόγω των τροφών που καταναλώνετε ή λόγω της έκθεσής σας σε περιβαλλοντικούς ρύπους. μπορούν να εξαλειφθούν καταναλώνοντας θείο ένα από τα βασικά συστατικά του σκόρδου.
Ενισχύει την σωματική και πνευματική απόδοση
Επί αιώνες το σκόρδο χρησιμοποιούνταν για την καταπολέμηση της κόπωσης και την αύξηση της σωματικής παραγωγικότητας. Για παράδειγμα, οι Ολυμπιονίκες στην αρχαία Ελλάδα έτρωγαν σκόρδο πριν από κάθε αγώνα. Το σκόρδο συμβάλλει τόσο στη σωματική όσο και στην πνευματική απόδοση.
Για το διαβήτη
Όσοι πάσχουν από διαβήτη, γνωρίζουν καλά, ότι το σκόρδο συμβάλλει στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου αλλά και ενδεχόμενων επιπλοκών. Ο λόγος είναι, ότι το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση σκόρδου ρυθμίζει τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.