Πολυβιταμινούχα

(25)

Πολυβιταμινούχα


Βιταμίνες για αθλητές


Η αλήθεια είναι πως όσο καλά προπονημένοι και αν είστε, όση ψυχική δύναμη και αν διαθέτετε, εάν είστε αθλητής, ανεξάρτητα από το επίπεδό στο οποίο βρίσκεστε, χρειάζεται να βοηθήσετε τον οργανισμό σας. Αυτό επιτυγχάνεται βασικά με τη σωστή και προσεγμένη διατροφή και εκεί που χρειάζεται ενδεχομένως με κάποια συμπληρώματα διατροφής για ενίσχυση. Η επαρκής πρόσληψη των απαραίτητων μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες και μέταλλα) αποτελεί από τα πιο σημαντικά κομμάτια της βέλτιστης διατροφής των αθλητών. 


Γιατί είναι απαραίτητες οι βιταμίνες και τα μέταλλα στους αθλητές;

Ορισμένες από τις πιο σημαντικές επιδράσεις των μικροθρεπτικών συστατικών σε σωματικές λειτουργίες που σχετίζονται με την προπόνηση και την αθλητική απόδοση περιλαμβάνουν τη συμμετοχή τους στην παραγωγή ενέργειας, στην επαρκή ανοσοποιητική λειτουργία, στην προστασία των ιστών από οξειδωτική βλάβη, στη σύνθεση αιμοσφαιρίνης, στη διατήρηση της σκελετικής υγείας, στη δόμηση και επιδιόρθωση του μυϊκού ιστού μετά την άσκηση. 


Ποια συμπληρώματα βιταμινών προτιμούν οι αθλητές

Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είναι συμπληρώματα βιταμινών από τους αθλητές είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C και Ε, τα συμπληρώματα σιδήρου, ψευδαργύρου και μαγνησίου ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που επιλέγουν για λόγους ευκολίας κάποια πολυβιταμινούχο φόρμουλα.