Ταλαιπωρείστε από δυσπεψία ή κοινώς «φούσκωμα» στο στομάχι;
Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη κατάσταση: Έχουμε απολαύσει το γεύμα μας όμως λίγο μετά το φούσκωμα της κοιλιάς μας υπενθυμίζει πως ίσως το παρακάναμε με το αγαπημένο μας φαγητό... Το φούσκωμα στην κοιλιά είναι συνηθισμένο φαινόμενο και τις περισσότερες φορές οφείλεται σε κάτι απλό, όπως η δυσανεξία σε κάποιες τροφές, η υπερφαγία, η δυσπεψία ή κάποιες γλυκαντικές ουσίες.
Ποιες όμως είναι οι αιτίες που προκαλούν φούσκωμα και πήξιμο;
Λιπαρά, σάκχαρα και υδατάνθρακες
Το τηγανητό φαγητό, τα τρανς λιπαρά οξέα, το έτοιμο - γρήγορο φαγητό, τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα, γλυκά και αλμυρά τρόφιμα με βάση το λευκό αλεύρι και τη ζάχαρη, είναι μερικές από τις "ένοχες τροφές" που δημιουργούν το πρόβλημα. Επίσης η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, διότι προκαλεί κατακράτηση υγρών, όπως και η λήψη πολλών υδατανθράκων χαμηλής ποιότητας. Οι απλοί υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, γλυκά) εισέρχονται γρήγορα στο αίμα και προκαλούν κατακράτηση υγρών, σε αντίθεση με τους σύνθετους υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά), που δεν λειτουργούν έτσι.
Αεριούχα ποτά
Τα ανθρακούχα αναψυκτικά, η ποτά όπως η μπύρα ή η σαμπάνια παρότι δίνουν την αίσθηση της χώνεψης, συνήθως προκαλούν φουσκώματα. Όταν τα πίνετε, μπορούν να γεμίσουν το πεπτικό σας σύστημα και μόλις το αέριο φτάσει στα έντερα σας, μένει εκεί μέχρι να εκτονωθεί. Η αποφυγή τους και αντικατάστασή τους με νερό προτείνεται.
Γαλακτοκομικά
Το γάλα, τα τυριά και το παγωτό μπορούν να προκαλέσουν αέρια, πόνο στην κοιλιά και φούσκωμα εάν το σώμα σας έχει δυσανεξία στη λακτόζη. Είναι καλή ιδέα λοιπόν, αν γνωρίζετε ότι έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, να αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή να επιλέγετε εκείνα τα προϊόντα που δεν περιέχουν λακτόζη.
Πεπτικές διαταραχές
Χρόνια δυσκοιλιότητα και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είναι μερικά από τα προβλήματα του πεπτικού σωλήνα που σχετίζονται με το πρήξιμο και το φούσκωμα στη κοιλιά
Κατάποση αέρα κατά το φαγητό
Γνωρίζετε πως όσο πιο γρήγορα τρώτε, τόσο περισσότερο αέρα καταπίνετε; Και ακριβώς όπως και με τα ποτά, όταν ο αέρας περνάει στο έντερο σας, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε φούσκωμα. Επομένως το να τρώμε αργά είναι σημαντικό για δύο λόγους: Δεν γεμίζουμε το στομάχι μας με αέρα αλλά δίνουμε επαρκή χρόνο στον εγκέφαλο να αντιληφθεί το κορεσμό του στομαχιού.
Βρείτε στις Health Aid, Benegast, Lamberts, Now foods, Solgar, Life Extention, Charak, Pharmaq, Viogenesis συμπληρώματα διατροφής ειδικά σχεδιασμένα για να βοηθούν τον οργανισμό να κάνει πιο αποτελεσματική τη διαδικασία της πέψης, εξισορροπώντας τη σωστή λειτουργία του εντέρου και βοηθώντας στην εξάλειψη των αερίων.