Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

(76)

Σύνδρομο Ευερέθιστου ΕντέρουΤι είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;


Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα) είναι μία από τις συνήθεις, καλοήθεις διαταραχές του πεπτικού συστήματος που αν και δεν απειλεί τη ζωή των ασθενών, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους. Γενικά χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο και δυσφορία στην περιοχή της κοιλιάς, με έντονο φούσκωμα μετά από τα γεύματα και αρκετές μεταβολές στις συνήθειες του εντέρου. Οι στατιστικές έρευνες δείχνουν ότι 1 στους 8 Ευρωπαίους πάσχει από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Πιο συγκεκριμένα στις ηλικίες μεταξύ 45 και 64 ετών, πάσχει το 18 -20% του πληθυσμού,με τις γυναίκες σε μεγαλύτερο ποσοστό. Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου επηρεάζει την ποιότητα ζωής καθώς και την παραγωγικότητα στο εργασιακό περιβάλλον.

Ποια τα συμπτώματα;

Κοινά συμπτώματα που εμφανίζονται σχεδόν σε όλους τους ασθενείς:
  • Πόνος στην κοιλιά (σαν κολικός ή πόνος περιόδου) που εντοπίζεται οπουδήποτε στην κοιλιακή χώρα
  • Αίσθημα κορεσμού και έντονου φουσκώματος ακόμα και όταν δεν έχει προηγηθεί ένα πλούσιο-λιπαρό γεύμα ενώ συνήθως ακολουθείται από αέρια και ναυτία
  • Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου. Εναλλαγές ανάμεσα σε δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Πως αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα

Δυστυχώς δεν έχει προσδιοριστεί η ακριβής αιτιολογία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, ωστόσο υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι διαχείρισης των συμπτωμάτων του.

Αλλαγή διατροφής

Αν θέλετε αποτελέσματα άμεσα και εντυπωσιακά, η αλλαγή της διατροφή σας είναι μια πολύ καλή αρχή. Κάντε μια απλή, αντιφλεγμονώδη διατροφή χαμηλή σε αλλεργιογόνα, εκλεπτυσμένους υδατάνθρακες, σάκχαρα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Κρατήστε την πραγματικά απλή και καταγράψετε πώς αισθάνεστε μετά από κάθε γεύμα.

Καλύτερη ψυχολογία

Μια από τις πιο πιθανές αιτίες του ευερέθιστου εντέρου είναι το καθημερινό άγχος! Για καλύτερο έλεγχο των ενοχλητικών συμπτωμάτων, μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος σας σωστά και αποτελεσματικά. Θα βοηθήσει γενικότερα στη ποιότητα ζωής σας!

Άσκηση

Είναι γνωστό ότι η καθημερινή άσκηση βοηθάει με πολλούς τρόπους τη ζωής κανόνας που ισχύει και για τη περίπτωση του ευερέθιστου εντέρου. Η καθημερινή άσκηση βελτιώνει τη διάθεση και περιορίζει το άγχος, λόγω των ορμονών που εκκρίνονται από το σώμα κατά τη διάρκεια της.

Τα συμπληρώματα προβιοτικών ενισχύουν την εντερική λειτουργία, βοηθώντας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αναζητήστε τα καλύτερα συμπληρώματα για την υγεία του εντέρου στις Solgar, Health Aid, Quest, Lanes, Aboca και Now Foods.