Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα;
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε βιώσει τη δυσκοιλιότητα σε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Αν και τις περισσότερες φορές δεν αποτελεί σοβαρή κατάσταση, η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι οδυνηρή και να προκαλέσει
αναστάτωση στη ζωή μας.Τι είναι
όμως η δυσκοιλιότητα;Ο ορισμός της δυσκοιλιότητας δεν είναι πάντα εύκολος, επειδή η συχνότητα ή ο χρόνος μεταξύ των κενώσεων του εντέρου μπορεί να κυμαίνεται από άτομο σε άτομο. Συνήθως ονομάζουμε δυσκοιλιότητα τη κατάστασταση όπου η κένωση του εντέρου είναι δύσκολη ή λιγότερο συχνή από το κανονικό. Μερικοί άνθρωποι έχουν εντερικές κενώσεις αρκετές φορές την ημέρα, ενώ άλλοι μόνο μία με δύο φορές την εβδομάδα, ωστόσο, το χρονικό διάστημα πέρα των τριών ημερών χωρίς κένωση θεωρείται μεγάλο.
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα αίτια;
Τα αίτια της δυσκοιλιότητας, αν και δεν είναι ακόμα απόλυτα ξεκάθαρα, φαίνεται να εξαρτώνται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Έχει συσχετιστεί κυρίως με:
- Δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες
- Κατανάλωση μικρής ποσότητας νερού
- Έλλειψη άσκησης
- Ταξίδια ή άλλη αλλαγή των συνηθειών της καθημερινότητας
- Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος ή τυριών
- Το στρες ή η αναστολή της κένωσης
- Παθήσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.α.
- Η εγκυμοσύνη. Οι ορμονικές μεταπτώσεις μειώνουν την κινητικότητα του εντέρου.
- Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα που προκαλούν δυσκοιλιότητα, όπως κάποια παυσίπονα, αντιόξινα, αντικαταθλιπτικά, καθώς και τα συμπληρώματα σιδήρου.
Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη δυσκοιλιότητα;
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αλλαγές στην διατροφή και στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην ανακούφιση από τα συμπτώματα.
1. Προτείνεται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.
Οι φυτικές ίνες διαλύονται στο νερό σχηματίζοντας ένα gel με αποτέλεσμα το εντερικό περιεχόμενο να αυξάνει σε βάρος και όγκο αλλά και να μαλακώνει. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της κινητικότητας του εντέρου και βελτίωση της διέλευση των κοπράνων. Οι καθημερινές ανάγκες του οργανισμού καλύπτονται με την πρόσληψη 25-35 γρ. φυτικών ινών την ημέρα. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και ιδιαίτερα οι φακές καθώς Μία εναλλακτική λύση αποτελεί το ψύλλιο, ανήκει στις διαλυτές φυτικές ίνες και είναι γνωστό για την ήπια καθαρτική του δράση.
2. Καταναλώστε πολλά υγρά μέσα στην ημέρα.
Τα υγρά είναι σημαντικά γιατί μαλακώνουν το εντερικό περιεχόμενο και βοηθούν τη δράση των φυτικώνινών. Μπορείτε να εναλλάσσετε το νερό με άλλα υγρά όπως σούπες, χυμούς φρούτων και τσάι.
3. Αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα βάζοντας την άσκηση στην ζωή σας
Καλό είναι να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα άσκησης 3-4 φορές την εβδομάδα διάρκειας περίπου 30 λεπτών. Ακόμα, όμως, και μικρές βόλτες ή απλές ασκήσεις συμβάλλουν στη διατήρηση της κινητικότητας των μυών του εντέρου.
4. Τα προβιοτικά βοηθούν!
Διατηρήστε τη σωστή λειτουργία της εντερικής χλωρίδας καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε προβιοτικά όπως το γιαούρτι, το ξινόγαλο, το κεφίρ, και η μαύρη σοκολάτα.
5. Εκπαιδεύστε το έντερο σας
Το έντερο είναι ένα όργανο που αγαπά τις συνήθειες. Συνηθίστε να πηγαίνετε στην τουαλέτα πάντα την ίδια ώρα, ακόμα και αν δεν αισθάνεστε την ανάγκη. Μην καταπιέζετε ποτέ την ανάγκη σας να πάτε στην τουαλέτα γιατί αν αγνοείτε το ερέθισμα για αφόδευση μπορεί με το πέρασμα του χρόνου να σταματήσετε να το νιώθετε.
Στις Ortisan, Frezyderm, Optima, Superfoods, Quest, Health Aid, Effecol, Power Health, Dulcosoft μπορείτε να βρείτε φυτικά συμπληρώματα σε πόσιμη ή καταπινόμενη μορφή που μπορούν να βελτιώσουν τη συχνότητα των επισκέψεών σας στη τουαλέτα.