Φαγούρα - Κνησμός

(20)

Φαγούρα - ΚνησμόςΦαγούρα στο δέρμα: Ποιες οι Συχνότερες αιτίες; 


Όλοι έχουμε αισθανθεί την ανάγκη να ξύσουμε εδώ και τώρα κάποιο σημείο στο δέρμα μας, όμως το γιατί αναπτύσσεται η φαγούρα είναι κάτι που σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο για τους επιστήμονες. Η φαγούρα ή αλλιώς κνησμός είναι μια αίσθηση που νιώθουμε σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος που μας κάνει να θέλουμε να το ξύσουμε για να ανακουφιστούμε από την ενόχληση η οποία μπορεί να είναι τοπική, ή και γενικευμένη ακόμα και σε ολόκληρο το σώμα. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός εξανθήματος ή κάποιας άλλης πάθησης, όπως η ψωρίαση, ή η δερματίτιδα. Οι βασικές αιτίες εμφάνισης φαγούρας στο σώμα μπορεί να είναι:

Ξηροδερμία: Αν δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια όπως ερυθρότητα, τραχύ δέρμα ή σπυράκια στην περιοχή που έχετε φαγούρα, τότε μια πολύ πιθανή αιτία είναι η ξηροδερμία. Το ξηρό δέρμα είναι τις περισσότερες φορές αποτέλεσμα εξωτερικών περιβαλλοντικών παραγόντων όπως αυξημένη ζέστη ή κρύο με χαμηλή υγρασία, ή ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους λόγω χρήσης κλιματιστικού ή κεντρικής θέρμανσης.

Δερματικές παθήσεις: Πολύ συχνά κάποιες δερματικές παθήσεις προκαλούν φαγούρα, όπως το έκζεμα (δερματίτιδα), η ψωρίαση, οι ψείρες, η ανεμοβλογιά κ.α. Στις περιπτώσεις αυτές συνήθως εμφανίζεται σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα και συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως ερεθισμένο κόκκινο δέρμα ή μερικές φορές από σπυράκια και φουσκάλες.Παθήσεις που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο έρπης ζωστήρας, μπορεί να προκαλέσουν κνησμό.

Νευρολογικές παθήσεις: Όταν ένα νεύρο υποστεί βλάβη από ασθένεια ή τραυματισμό μπορεί να οδηγήσει σε κνησμό στο σημείο του δέρματος που νευρωνόταν από αυτό. Στην περίπτωση αυτή  δέρμα δεν εμφανίζει κάποιο εξάνθημα. Νοσήματα που μπορεί να προκαλέσουν αυτού του είδους τον κνησμό είναι ο έρπης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.α.

Αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις: Το μαλλί από το οποίο φτιάχνονται πολλά είδη ρουχισμού, τα χημικά, τα σαπούνια και άλλες ουσίες μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν κνησμό. Μερικές φορές μια ουσία, όπως ο δηλητηριώδης κισσός ή τα καλλυντικά, προκαλούν αλλεργική αντίδραση και αυτή εκδηλώνεται και με κνησμό μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Οι διατροφικές αλλεργίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν έντονη φαγούρα στο δέρμα.Το δέρμα μπορεί να εκδηλώσει αλλεργική αντίδραση σε πολλές ουσίες, όπως το νικέλιο, τα βερνίκια νυχιών, τα αρώματα, τα καλλυντικά, τα σαμπουάν, το λάτεξ κ.λπ. Η αλλεργική δερματική αντίδραση συνήθως εκδηλώνεται με εξάνθημα και έντονο κνησμό. Οι διατροφικές αλλεργίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν έντονη φαγούρα στο δέρμα.

Φαρμακευτικές αγωγές: Αντιδράσεις σε φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, ή φάρμακα για τον πόνο, μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες φορές εκτεταμένα εξανθήματα και κνησμό.

Στις La Roche Posay, Ducray, Charak, Viogenesis, Biorga, Uriage, Froika και Avene μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων για πρόσωπο και σώμα (σαπούνι καθαρισμού, γαλάκτωμα σώματος, έλαιο, σπρέι, βάλσαμο, κ.α)  που καταπραϋνουν και ανακουφίζουν από το αίσθημα του κνησμού και τη δυσφορία.