Αναιμία

(72)

Αναιμία
Τι είναι η αναιμία;

H αναιμία (anemia) είναι μια κατάσταση που προκύπτει όταν μειωθεί η ποσότητα της αιμοσφαιρίνης στο αίμα ή όταν η αιμοσφαιρίνη έχει υποστεί κάποια αλλοίωση (π.χ. στη δρεπανοκυτταρική αναιμία η αιμοσφαιρίνη έχει ανώμαλο σχήμα, κάτι που οφείλεται σε κληρονομική μετάλλαξη).
 

Ποιος ο ρόλος της αιμοσφαιρίνης;

Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεϊνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων (λέγονται και ερυθροκύτταρα) η οποία περιέχει σίδηρο. Ο κύριος ρόλος της αιμοσφαιρίνης είναι να δεσμεύει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στο αίμα και στη συνέχεια να το απελευθερώνει στους ιστούς. Ο σίδηρος, ως μέρος της αιμοσφαιρίνης, συμβάλλει σημαντικά ώστε να προσδεθεί το οξυγόνο στο μόριο της αιμοσφαιρίνης. Στη συνέχεια, η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει το διοξείδιο του άνθρακα (παράγεται ως άχρηστο προϊόν της αναπνοής) στους πνεύμονες για να αποβληθεί με την εκπνοή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αναιμίας;

Αν είστε συχνά κουρασμένοι, ακόμη και αν έχετε κοιμηθεί καλά ή δεν έχετε την ενέργεια για τις συνήθεις δραστηριότητές σας, μπορεί να έχετε αναιμία. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Εύκολη κόπωση
  • Δύσπνοια, ειδικά σε άτομα με αναπνευστική ανεπάρκεια ή καπνιστές
  • Ταχυκαρδία
  • Πονοκέφαλος (ιδιαίτερα στη μετωπιαία χώρα)
  • Εμβοές στα αυτιά
  • Ανορεξία και εντερικές διαταραχές
  • Το δέρμα αποκτά μια ωχρότητα (κιτρινίζει
  • Ζαλάδα η οποία μπορεί να φτάσει έως την λιποθυμία

Ποια η αιτία;

Η συνηθέστερη αιτία αναιμίας είναι η έλλειψη σιδήρου στη διατροφή ή όταν το λεπτό έντερο δεν κατορθώνει να απορροφήσει αρκετό σίδηρο. Η έλλειψη σιδήρου εμποδίζει το σχηματισμό επαρκούς αιμοσφαιρίνης στο μυελό των οστών για τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό έχει ως συνέπεια τα ερυθροκύτταρα που παράγονται να είναι μικρά και να έχουν ελαττωμένη ικανότητα (χωρητικότητα) μεταφοράς οξυγόνου. Η περίπτωση αυτή ονομάζεται σιδηροπενική αναιμία.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της αναιμίας εξαρτάται από την αιτία της. Για παράδειγμα, η θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι διαφορετική από τη θεραπεία της αναιμίας που προκαλείται από το χαμηλό σίδηρο ή την πρόσληψη φολλικού οξέος. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στα τρόφιμα που τρώμε, λαμβάνοντας διατροφικά συμπληρώματα (βιταμίνες ή χάπια σιδήρου), αλλάζοντας τα φάρμακα, ή σε πιο σοβαρές μορφές της αναιμίας ακόμη και ιατρικές διαδικασίες.Αφού αντιμετωπιστεί η αιτία που προκαλεί την αναιμία (σε περίπτωση που δεν είναι μόνο διατροφική διαταραχή) συστήνεται αυξημένη πρόσληψη σε σίδηρο μέσω της τροφής ή και με τη χρήση κάποιου φαρμακευτικού σκευάσματος.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Tο κόκκινο κρέας και κυρίως το συκώτι καθώς και τα όσπρια.

Η απορρόφηση του σιδήρου από τις ζωικές τροφές είναι 25%, ενώ από τις φυτικές τροφές μόλις 6%, εξαίρεση αποτελούν τα λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών απ’ όπου η απορρόφηση του σιδήρου μπορεί να φτάνει το 25%.

Η απορρόφηση του φυτικού σιδήρου μειώνεται όταν συνδυάζεται με καφέ, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα, σοκολάτα, κόκκινο κρασί, γάλα, τυρί, γιαούρτι, συμπληρώματα ασβεστίου, σιτηρά ολικής άλεσης (λόγω των φυτικών ινών). Αντίθετα, η βιταμίνη C βοηθά να απορροφηθεί ο σίδηρος. Η βιταμίνη C έχει μεγάλη σημασία αφού ένας φυσικός χυμός πορτοκάλι μπορεί να διπλασιάσει ή ακόμα και να τριπλασιάσει την απορρόφηση του σιδήρου.

Στις Solgar, Health Aid, Lamberts, Now Foods, Quest, WinMedica και Natures Plus μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη γκάμα από συμπληρώματα σιδήρου υψηλής απορροφησιμότητας σε σταγόνες, ταμπλέτες  και αναβράζοντα δισκία, για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού.