Γλουταμίνη

(9)

Γλουταμίνη

Γλουταμίνη: Τι είναι και πως βοηθάει στην άσκηση;

 

Σε συνδυασμό με την πρωτεΐνη ορού γάλακτος, τα BCAA και την κρεατίνη, η γλουταμίνη θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα για αθλητές bodybuilding που επιθυμούν να αυξήσουν την καθαρή μυϊκή μάζα και να μειώσουν το σωματικό λίπος.

γλουταμίνη

 

Τι είναι η γλουταμίνη;

Η γλουταμίνη είναι το αφθονότερο φυσικό μη βασικό αμινοξύ στο ανθρώπινο σώμα αποτελώντας το 61% όλων των αμινοξέων του σώματος και εντοπίζεται στο αίμα, στους μύες, στον εντερικό σωλήνα, στον εγκέφαλο και στο συκώτι.Βρίσκεται σε αρκετές τροφές όπως κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά, όσπρια και ορισμένα λαχανικά.

Αποτελεί πολύ σημαντική πηγή ενέργειας εκτελώντας μία σειρά βασικών λειτουργιών για τον οργανισμό. Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τις φλεγμονές και προστατεύει τα μυϊκά κύτταρα από τραυματισμούς κατά την έντονη άσκηση. Η γλουταμίνη λαμβάνει επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας της γαστρεντερικής οδού σε υψηλά επίπεδα συμβάλλοντας έτσι στην καλή συνολική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Γλουταμίνη και ωφέλεια στην άσκηση

Η γλουταμίνη είναι το πιο σημαντικό συστατικό των μυϊκών πρωτεϊνών και βοηθά στην επιδιόρθωση και στο χτίσιμο των μυών. Τα οφέλη της στην άσκηση μπορούμε να τα συνοψίσουμε παρακάτω
  • Έχει συνδεθεί με την πρωτεϊνική σύνθεση. Εμποδίζει τους μύες από τον καταβολισμό προκειμένου να παρασχεθεί γλουταμίνη για άλλα κύτταρα στο σώμα.
  • Βοηθά στη διατήρηση του όγκου ενυδάτωσης των κυττάρων και στην επιτάχυνση θεραπείας και αποκατάστασης τραυμάτων και εγκαυμάτων.
  • Αναπληρώνει τα μειωμένα επίπεδα γλουταμίνης κατά τη διάρκεια των έντονων προπονήσεων.
  • Μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή των επιπέδων αυξητικής ορμόνης
  • Μπορεί να χρησιμεύσει για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Για τους bodybuilders αυτό είναι σημαντικό δεδομένου ότι οι σκληρές προπονήσεις τείνουν να εξαντλούν σημαντικά τα επίπεδα γλουταμίνης. (Η γλουταμίνη είναι η κύρια πηγή ενέργειας για το ανοσοποιητικό σας σύστημα.)
  • Έχει την ικανότητα να «επισκευάζει το έντερο» διατηρώντας τη δομική ακεραιότητα των εντέρων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η γλουταμίνη μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη και για την περίοδο «γράμμωσης».

Παρόλο που η αύξηση της πρόσληψης γλουταμίνης μπορεί να γίνει μέσα από την τροφή, είναι πρακτικά δύσκολο να αναλώσει κανείς τις απαιτούμενες ποσότητες, ειδικά πριν και μετά από άσκηση. Αυτό καθιστά την γλουταμίνη σε μορφή συμπληρώματος, ιδανική επιλογή.