Ψωρίαση

(25)

Ψωρίαση


Ψωρίαση: μια «παρεξηγημένη» πάθηση


Όσοι δεν γνωρίζουν αρκετά γύρω από τη ψωρίαση συνήθως τρομάζουν μόνο στο άκουσμα αυτής της λέξης, ωστόσο η πληροφόρηση γύρω από το θέμα ξεδιαλύνει εύκολα τους μύθους που έχουν επικρατήσει γι’ αυτήν. Στη χώρα μας, η ψωρίαση επηρεάζει την καθημερινότητα περίπου 300.000 ανθρώπων, με το 15% να αφορά παιδιά και νέους κάτω των 20 ετών.

Τι είναι όμως η ψωρίαση; 

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια και κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο γνωστά και συχνά αυτοάνοσα νοσήματα. Στη περίπτωση της ψωρίασης, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού είναι «λανθασμένα» ενεργοποιημένο, με αποτέλεσμα να αναγκάζει τα κύτταρα του δέρματος να ωριμάζουν και να πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα και κατόπιν να συσσωρεύονται στα ανώτερα στρώματά του, δημιουργώντας πάχυνση του δέρματος και το σχηματισμό πλάκας, τη γνωστή αντιαισθητική εικόνα που όλοι  γνωρίζουμε. Έτσι λοιπόν, ενώ κύκλος αντικατάστασης των επιφανειακών κυττάρων διαρκεί στους περισσότερους ανθρώπους, έναν περίπου μήνα, στα άτομα με ψωρίαση, διαρκεί μόλις λίγες ημέρες. Αυτές λοιπόν οι ψωριασικές πλάκες, αποβάλλονται από το σώμα μας με τη μορφή νιφάδων ή λεπιών και προκαλούν φαγούρα. Τα σημεία που προσβάλλονται συνηθέστερα είναι οι αγκώνες, τα γόνατα, το κρανίο, το κατώτερο σημείο της μέσης μας, οι παλάμες και τα πέλματα.

Τι προκαλεί την ψωρίαση;

Δεν γνωρίζουμε ακόμη με ακρίβεια τα αίτια που προκαλούν τη ψωρίαση. Είναι σίγουρα μια σύνθετη νόσος με πολλαπλά δυνητικά αίτια στα οποία η γενετική προδιάθεση παίζει σημαντικό ρόλο.
«Ενεργοποιείται» από άλλους παράγοντες, πιθανότατα περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς όπως
  • άγχος
  • υπερβολική εργασία
  • ψυχολογικό σοκ
  • ρούχα που τρίβονται στο δέρμα
  • συγκεκριμένα φάρμακα
  • κάποια μόλυνση (ρινοφαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα… ) 
Υπάρχει θεραπεία;

Η εύρεση της κατάλληλης θεραπείας για την ψωρίαση είναι το κλειδί για να διατηρείτε τα συμπτώματά σας υπό έλεγχο. Η τακτική επίσκεψή σας σε έναν δερματολόγο και η συζήτηση μαζί του βοηθάει στην αντιμετώπισή της.

Εκτός από τις φαρμακευτικές αγωγές, υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα καθημερινής φροντίδας που βοηθούν στη σωστή ενυδάτωση της επιδερμίδας και στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Εξειδικευμένα προϊόντα των Apivita, Mey, Frezyderm, Solgar, Uriage, Avene, Rilastil, Froika, Eubos και Ducray ενισχύουν την ελαστικότητα της επιδερμίδα, απομακρύνουν τα αντιαισθητικά «λέπια» και ρυθμίζουν τον πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων.