Μεσοδόντια Νήματα - Βουρτσάκια

(95)

Μεσοδόντια Νήματα - Βουρτσάκια


Μεσοδόντιος καθαρισμός: Τι είναι και πως γίνεται;

Έχουμε συνδέσει τη καλή στοματική υγιεινή με το τακτικό και επιμελές βούρτσισμα των δοντιών, ίσως και με τη χρήση κάποιου στοματικού διαλύματος. Αρκούν όμως μονάχα αυτά τα δύο βήματα για να διατηρήσουμε την υγεία των δοντιών μας;Αν θέλουμε να έχουμε την καλύτερη στοματική υγιεινή πρέπει να συμπεριλάβουμε στη ρουτίνα της στοματικής υγιεινής και τον μεσοδόντιο καθαρισμό.

Τι είναι;
 
Μεσοδόντιος καθαρισμός, είναι η απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας από τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια, όπου οι κοινές οδοντόβουρτσες δυσκολεύονται ή είναι αδύνατο να εισχωρήσουν. Πολύ σημαντικός, αφού από τα σημεία αυτά μπορεί να ξεκινήσει η οδοντική νόσος.Για να πετύχει κανείς πλήρη και αποτελεσματικό καθαρισμό, πρέπει να συμπληρώνει το καθημερινό βούρτσισμα με τη χρήση μέσων μεσοδοντίου καθαρισμού.


Οδοντικό νήμα
 
Το οδοντικό νήμα είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας, απαιτεί όμως δεξιοτεχνία και χρόνο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε το λεγόμενο οδοντικό νήμα (detal floss) που μοιάζει με κοινή κλωστή, είτε μια παραλλαγή του, την οδοντική ταινία (dental tape) που είναι πεπλατυσμένη, φαρδύτερη και παχύτερη. Συχνά οι οδοντίατροι συστήνουν τη χρήση της ταινίας για τους αρχάριους, αφού είναι ευκολότερη στους χειρισμούς.Και οι δυο τύποι του οδοντικού νήματος, διατίθενται στο εμπόριο με ή χωρίς κέρινη επένδυση (κυρωμένο ή ακύρωτο).

Μεσοδόντια βουρτσάκια
 
Τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι χωρίς αμφιβολία τα πιο εύχρηστα και αποτελεσματικά βοηθήματα καθαρισμού των μεσοδόντιων διαστημάτων. Κατασκευάζονται σε διαφορετικά μεγέθη από πολύ λεπτά έως πολύ μεγάλα καλύπτοντας στενά ή μεγαλύτερα διαστήματα. Το μέγεθος τους θα πρέπει να επιλέγεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εφαρμόζει όσο πιο κοντά γίνεται σε κάθε μεσοδόντιο διάστημα. Τοποθετώντας τα βουρτσάκια ανάμεσα στα δόντια, πρέπει οι τρίχες τους να έρχονται σε επαφή με τα δόντια και τα ούλα,ώστε να μπορούν να απομακρύνουν την οδοντική πλάκα. Σαν γενικός κανόνα να γνωρίζετε ότι τα διαστήματα ανάμεσα στα μπροστινά δόντια, είναι μικρότερα από τα διαστήματα ανάμεσα στα πίσω δόντια γιαυτό ίσως χρειαστείτε περισσότερα από ένα μέγεθος βουρτσάκια. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι ασφαλή για τον καθαρισμό των στεφάνων, γεφυρών, των εμφυτευμάτων και των ορθοδοντικών συρμάτων.