Αρθρίτιδα: Πως βοηθά η ισορροπημένη διατροφή;
Χρησιμοποιούμε συνήθως τον γενικό όρο αρθρίτιδα για να περιγράψουμε στη πραγματικότητα μια οικογένεια από περίπου 200 διαφορετικούς τύπους αρθρίτιδας που μπορούν να εμφανιστούν σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, ακόμη και σε παιδιά. Οι ασθένειες αυτές επηρεάζουν τον καθένα διαφορετικά.
Οι παθήσεις αυτές μπορούν να χωριστούν σε τρεις βασικές ομάδες:
- Τις φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα
- Τις μη φλεγμονώδεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρήξη συνδέσμων
- Τις αρθρίτιδες του συνδετικού ιστού, όπως ο λύκος και η ινομυαλγία
Η αρθρίτιδα λοιπόν είναι μια ποικιλία των πολλών διαφορετικών ασθενειών οι οποίες μπορούν να προσβάλουν τις αρθρώσεις σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής του ανθρώπου.
Ποια είναι τα γνωρίσματα της αρθρίτιδας;
Η αρθρίτιδα εμφανίζει δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα: Τον πόνο στις αρθρώσεις και τη φλεγμονή. Χαρακτηριστικό σημάδι λοιπόν της αρθρίτιδας είναι η φλεγμονή της άρθρωσης, που καταλήγει σε ευαισθησία και διόγκωση. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αρθρίτιδα παραπονιούνται συνήθως και για δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Τα συμπτώματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της αρθρίτιδας
Ο πόνος σε μια άρθρωση μπορεί να είναι ήπιος, μέτριος ή σοβαρός και είναι συνήθως χρόνιος (μεγάλης διάρκειας). Ο πόνος της άρθρωσης είναι σύμπτωμα όλων των τύπων αρθρίτιδας. Η φλεγμονή είναι σύμπτωμα διαφόρων τύπων φλεγμονώδους αρθρίτιδας, καθώς και πολλών περιπτώσεων οστεοαρθρίτιδας.
Με ποιον τρόπο η ισορροπημένη διατροφή βοηθά στην αρθρίτιδα;
Ένας ασθενής με αρθρίτιδα είναι καλό να έχει μια ισοζυγισμένη διατροφή.
Είναι καλό να αποφεύγει δραστικές δίαιτες ή εξαντλητικές νηστείες. Η πρόσληψη ασβεστίου πρέπει να είναι αυξημένη για σκοπούς πρόληψης της οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή.Μια καλή συμβουλή είναι οι ασθενείς με αρθρίτιδα να καταναλώνουν άφθονα υγρά και να αποφεύγουν τα αλκοολούχα ποτά. Το βάρος τους πρέπει να διατηρείται πάντα στα φυσιολογικά επίπεδα. Η κατανάλωση των λιπαρών ουσιών πρέπει να είναι κανονική ώστε και το βάρος να παραμένει κανονικό. Είναι γνωστό ότι παχυσαρκία επιδεινώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, μιας και οι αρθρώσεις που έχουν προσβληθεί από αρθρίτιδα, ταλαιπωρούνται περισσότερο από το υπερβολικό βάρος σώματος. Επίσης το υπερβολικό βάρος σώματος δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας.Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα και η άσκηση βοηθούν στην απώλεια βάρους. Όμως αυτό είναι δύσκολο για τους ασθενείς με αρθρίτιδα οι οποίοι έχουν πόνους ή άλλους λειτουργικούς περιορισμούς στις αρθρώσεις.
Ποια μικροθρεπτικά συστατικά δεν πρέπει να λείπουν από την διατροφή;
Ασβέστιο
Τα άτομα με αρθρίτιδα παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση ακόμη και οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση τείνουν να έχουν χαμηλό ασβέστιο και αυξημένο κίνδυνο για αδύναμα οστά. Διατροφικές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και ψάρια τα οποία καταναλώνουμε με τα κόκαλα.
Βιταμίνη D
Απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, η βιταμίνη D λαμβάνεται από λίγα τρόφιμα όπως ο τόνος, οι σαρδέλες, τα αυγά, το συκώτι και τα γαλακτοκομικά, στα οποία η βιταμίνη D έχει προστεθεί κατά την επεξεργασία.
Σίδηρος
Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με αρθρίτιδα εμφανίζουν αναιμία. Η καλύτερη πηγή σιδήρου στη διατροφή είναι το κόκκινο κρέας, αλλά και τα όσπρια και τα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα. Άλλα μικροθρεπτικά συστατικά στα οποία έχει παρατηρηθεί πως παρουσιάζουν έλλειψη άτομα με αρθρίτιδα είναι το φολικό οξύ, η βιταμίνη C, οι βιταμίνες Β6 και Β12, η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο
Στις Solgar, Health Aid, Vitabiotics, Power Health, Now Foods, Lamberts και Life Extension μπορείτε να βρείτε συμπληρώματα διατροφής βιταμίνης D, κουρκουμίνης, υαλουρονικού οξέως, κολλαγόνου και γλουκοζαμίνης που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που υποφέρουν από αρθρίτιδα.