Χοληστερίνη - Καρδιαγγειακή Λειτουργία

(292)

Χοληστερίνη - Καρδιαγγειακή Λειτουργία


Ποιες βιταμίνες συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς;


Στις συζητήσεις για την υγεία της καρδιάς πολλές φορές ακούμε τους όρους «κακή» και «καλή» χοληστερίνη χωρίς όμως να γνωρίζουμε ακριβώς σε τι πραγματικά αναφέρονται. Ωστόσο επειδή η χοληστερίνη είναι ζωτικής σημασίας για τη καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος είναι καλό να γνωρίζουμε περισσότερες πληροφορίες γι αυτήν

Η χοληστερίνη είναι μια λιπώδης ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα, την όποια και χρειάζεται ο οργανισμός σε συγκεκριμένη ποσότητα για να συντηρεί τις κυτταρικές μεμβράνες και να πραγματοποιεί άλλες ζωτικές λειτουργίες. Υψηλά επίπεδα της ουσίας αυτής πέρα από τα επιτρεπτά όρια,φράσσουν τις αρτηρίες, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακό επεισόδιο. Η χοληστερίνη μεταφέρεται στο αίμα μέσω δύο τύπων πρωτεϊνών: α) χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL ή «κακή» χοληστερίνη), οι οποίες μεταφέρουν τα τρία τέταρτα της συνολικής χοληστερίνης, β) υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL ή «καλή» χοληστερίνη). Η χοληστερίνη στο αίμα μετριέται είτε συνολικά, είτε ανά τύπο λιποπρωτεϊνών. Υψηλά επίπεδα LDL και συνολικής χοληστερίνης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, όπως επίσης και χαμηλά επίπεδα της HDL. 
Η υγιεινή διατροφή με κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, άπαχων κρεάτων και περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών, σε συνδυασμό με την άσκηση και την αποφυγή του καπνίσματος, μπορεί να μειώσει τις «τσιμπημένες» τιμές της χοληστερίνης.

Όμως εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν και οι βιταμίνες

Ωμέγα 3 λιπαρά

Όπως φαίνεται από έρευνες που έχουν γίνει τα ωμέγα 3 λιπαρά αποτελούν ασπίδα προστασίας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πιο συγκεκριμένα, βοηθούν στον έλεγχο τόσο της αρτηριακής πίεσης όσο των τριγλυκεριδίων και της χοληστερίνης. Η διατροφή για χοληστερίνη περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως λιπαρά ψάρια (σολομό, σαρδέλες, σκουμπρί κ.λπ.) και τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα καρύδια.

Βιταμίνη D 

Έρευνες που δημοσιεύονται κατά καιρούς τεκμηριώνουν τα οφέλη της βιταμίνης D στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Ερευνητές από Πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D μπορεί να διορθώσει βλάβες που έχουν προκληθεί στην καρδιά λόγω διαβήτηυπέρτασης και χοληστερίνης. Η κατάλληλη διατροφή για χοληστερίνη περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D όπως το γάλα, ο τόνος, ο σολομός, το αυγό και τα μανιτάρια.

Βιταμίνη Ε

Είναι γνωστή για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές της δράσεις και την προστασία που παρέχει στις μεμβράνες των κυττάρων, ωστόσο η βιταμίνη Ε συμβάλλει σημαντικά και στην προστασία της καρδιάς. Σύμφωνα με έρευνες, αποτρέπει την οξείδωση του μηχανισμού μεταφοράς λιποπρωτεϊνών στα αγγεία προστατεύοντάς τα έτσι από θρόμβους και φράξιμο των αρτηριών, ενώ συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης.

Συνένζυμο Q10 

Το συνένζυμο Q10, γνωστό και ως ουβικινόνη, αποτελεί βασικό αντιοξειδωτικό συστατικό το οποίο βρίσκεται στις μεμβράνες και τα μιτοχόνδρια των κυττάρων με κύριο στόχο την παραγωγή ενέργειας με τη μορφή ATP. Συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων: προλαμβάνει τις θρομβώσεις, μειώνει την αρτηριακή πίεση, περιορίζει τις αρρυθμίες, καταπολεμά την πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας και απαλλάσσει από τους πόνους της στηθάγχης.

Στις Solgar, Vital, Health Aid, Quest, Lamberts, Lanes, Now Foods, Nature's Plus, Life Extension, Doctor's Formulas και Mollers μπορείτε να βρείτε συμπληρώματα διατροφής ειδικά σχεδιασμένα για την υποστήριξη της καλής λειτουργίας της καρδιάς!