Μαγνήσιο: Στοιχείο με πολλαπλά οφέλη για την υγεία
Το μαγνήσιο είναι ένα
από τα πιο σημαντικά μέταλλα στον οργανισμό αφού
λαμβάνει κομβικό ρόλο σε πολλούς φυσιολογικούς μηχανισμούς. Η καρδιά, οι μύες τα νεφρά, τα οστά, πρακτικά κάθε όργανο στο σώμα μας έχει ανάγκη το μαγνήσιο.
Είναι απαραίτητο για
- Τη σύνθεση πρωτεϊνών που χρειάζεται το σώμα για τη διάσπαση και την ανάπτυξη των κυττάρων.
- Τη σταθεροποίηση της πίεσης του αίματος, του αγγειακού τόνου, τη μετάδοση ηλεκτρικών ώσεων μεταξύ των νευρώνων και της κυκλοφορίας του αίματος.
- Τη μυϊκή λειτουργία.
- Το σχηματισμό υγιών οστών, όπως επίσης και το ασβέστιο και η βιταμίνη D.
- Την απελευθέρωση επαρκούς ποσότητας σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη διάθεση.
- Τη λειτουργία του μεταβολισμού και αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη, της ορμόνης που ρυθμίζει την είσοδο του σακχάρου στα κύτταρα
Τα πιο συχνά συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου είναι:
- Κράμπες στα χέρια και τα πόδια
- Αϋπνία
- Διαταραχές της διάθεσης, όπως σύγχυση, νευρικότητα και άγχος
- Αδυναμία και χρόνια κόπωση
- Διαταραχές του εντέρου, δυσκοιλιότητα ή διάρροια
- Πονοκέφαλος
- Ταχυπαλμίες ή μικρής διάρκειας καρδιακές αρρυθμίες
Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο
Το μαγνήσιο υπάρχει σε πολλές υγιεινές τροφές, αντίθετα οι επεξεργασμένες τροφές, είναι φτωχές σε αυτό το στοιχείο.
Πιο αναλυτικά, το μαγνήσιο υπάρχει στους ηλιόσπορους, στα καρύδια, στα αμύγδαλα, στα φουντούκια, στους λιναρόσπορους, στο σουσάμι, στο ταχίνι, στα φιστίκια Αιγίνης, στους χουρμάδες, στα αράπικα φιστίκια, στα ρεβίθια, στις μπανάνες, στα σύκα, στα μήλα, στα ροδάκινα, στα βερίκοκα, στο πλήρες φύτρο σταριού, στα πλήρη δημητριακά, στο κεχρί, στο καλαμπόκι, στη σόγια, στα όσπρια, στα αμερικάνικα φασόλια, στο σκόρδο, στο μπρόκολο και στην αγκινάρα. Καλές πηγές μαγνησίου είναι επίσης το κακάο (άρα και η σοκολάτα) και τα μπαχαρικά.