Βιταμίνες για τα μάτια

(40)

Βιταμίνες για τα μάτια


Ποιες βιταμίνες κάνουν καλό στα μάτια μας;

Επειδή μάλλον η έκφραση «πρόσεχε το σαν τα μάτια σου» δεν επικράτησε τυχαία ήρθε η ώρα να μάθουμε ποιες είναι οι βιταμίνες που μας βοηθούν βλέπουμε τον κόσμο… Βιταμίνη Α

 

Απαραίτητη για τον αμφιβληστοειδή. Η βιταμίνη Α είναι ουσιαστική για την όραση κατά την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, για μια καλή προσαρμογή του ματιού στο σκοτάδι, αλλά και για την αποφυγή της οφθαλμικής ξηρασίας.Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α θα μπορούσε να είναι μια αιτία κάποιων συμπτωμάτων όπως η μείωση της οπτικής οξύτητας, η ξηροφθαλμία, και θα μπορούσε να ενθαρρύνει τον καταρράκτη και την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (διαταραχή που επηρεάζει το κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδή).

Ωμέγα -3 λιπαρά

Αυτά τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά ειδικά για τα οφέλη τους στο καρδιαγγειακό σύστημα, συμβάλλουν επίσης στην καλή ενυδάτωση του ματιού και στην πρόληψη της ξηροφθαλμίας, ενώ έρευνες επιβεβαιώνουν ότι  αντιστέκονται στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι άλλο ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, που είναι υπεύθυνες για τη γήρανση των κυττάρων. Η βιταμίνη C εκτός από την ευεργετικές της ιδιότητες για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προωθεί επίσης την υγεία των αγγείων του ματιού. Η βιταμίνη C προστατεύει τον κερατοειδή χιτώνα και το φακό του οφθαλμού από την οξείδωση και ίσως συμβάλει και στην πρόληψη του καταρράκτη.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την μεταφορά της βιταμίνης Α από το συκώτι στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού προκειμένου να δημιουργηθεί μελανίνη που προστατεύει τα μάτια από τις επιβλαβείς ακτίνες.

Βιταμίνη Ε

Σύμφωνα με έρευνες η βιταμίνη Ε παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόσληψη ασθενειών των ματιών καθώς έχει την ιδιότητα να εξισορροπεί τα επίπεδα του οργανισμού μας σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.

Βιταμίνη D

Ανεπάρκεια σε βιταμίνη D έχει συνδεθεί με την μυωπία και την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη

Η ωχρά κηλίδα, δηλαδή το κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδή χιτώνα, συμβάλει στην όραση των λεπτομερειών. Αυτή η περιοχή είναι πλούσια σε χρωστικές ουσίες όπως η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη που την προστατεύουν από τις ζημιές των φωτεινών ακτίνων και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Είναι πολύ πιθανό αυτές οι δύο χρωστικές ουσίες να συμβάλουν στην πρόληψη του καταρράκτη και την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Αν θεωρείτε πως  διατροφή σaας δεν συγκεντρώνει τα παραπάνω μικροθρεπτικά συστατικά στις Solgar, Power Health, Health Aid, Vitabiotics, LAmberts, Lanes, Superfoods, Nature's Plus και Doctor's Formulas μπορείτε να βρείτε συμπληρώματα διατροφής ειδικά σχεδιασμένα για την καλή υγεία των ματιών σας.