Χρώμιο: Ιδιότητες, οφέλη, πηγές
Το Χρώμιο είναι ένα πολύ σημαντικό μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται σε πολλές φυσικές πηγές τροφίμων. Τα μήλα, τα αυγά, οι χυμοί φρούτων, η ντομάτα, το μαρούλι, το κοτόπουλο, η μελάσα και το τυρί θεωρούνται καλές πηγές χρωμίου. Είναι παρόν σ’ όλη την οργανική ύλη και εμφανίζεται ως ένα βασικό θρεπτικό συστατικό.
Τα οφέλη του χρωμίου
- Το χρώμιο βοηθά στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Βοηθά στην ενεργοποίηση της δράσης της ινσουλίνης και κατά συνέπεια ενισχύει το μεταβολισμό των σακχάρων.
- Συμβάλει στην στην απώλεια βάρους, μειώνοντας το σωματικό λίπος
- Το χρώμιο είναι ευεργετικό για την καρδιά, γιατί μειώνει την κακή χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, ενώ αυξάνει την καλή χοληστερίνη
- Μειώνει την επιθυμίας κατανάλωσης γλυκών και υδατανθρακούχων τροφίμων
Συμπτώματα έλλειψης χρωμίου
- Δυνατό μούδιασμα στα χέρια και στα πόδια
- Σημάδια αργού μεταβολισμού της γλυκόζης, των πρωτεϊνών και του λίπους
- Μείωση της ευαισθησίας των ιστών της γλυκόζης.