Ξηροδερμία - Ατοπική Δερματίτιδα

(186)

Ξηροδερμία - Ατοπική ΔερματίτιδαΞηροδερμία: Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες;


Οι ξηροδερμία μπορεί να είναι κληρονομική ή εγγενής. Στην επιδερμίδα με ξηροδερμία, η παραγωγή σμήγματος και η ρύθμιση της υγρασίας έχουν διαταραχθεί με αποτέλεσμα να προκαλείται αποφολίδωση, κνησμός, ερυθρότητα ακόμη και φλεγμονή. Πέρα λοιπόν, από την γενετική προδιάθεση, η φυσική ισορροπία υγρασίας της επιδερμίδας μας διαταράσσεται και αφυδατώνεται κυρίως από εξωτερικούς παράγοντες. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε μαζί αναλυτικά τις αιτίες. 

Περιβαλλοντικές συνθήκες

Το έντονο κρύο, η ζέστη, ο άνεμος και ο ξηρός θερμός αέρας μπορούν να ερεθίσουν αρκετά την επιδερμίδα αφού αφαιρούν την υγρασία της και προσβάλλουν τους φυσικούς προστατευτικούς φραγμούς της. Ένα πρόβλημα που επίσης παρουσιάζεται το χειμώνα και έχει πάλι να κάνει με τον ξηρό αέρα είναι η κεντρική θέρμανση, ενώ από την άλλη πλευρά το καλοκαίρι ανάλογη δράση ασκεί η παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους.

Καυτό ντους

Η παρατεταμένη έκθεση στο νερό, ιδιαίτερα όταν αυτό είναι πολύ ζεστό, μπορεί να αφαιρέσει όλο το προστατευτικό σμήγμα από το δέρμα σας. Αν λοιπόν μετά από το ντους ή το μπάνιο νιώθετε το δέρμα σας σφιγμένο, τότε σίγουρα έχει ξεραθεί. Είναι καλό λοιπόν σε αυτή τη περίπτωση να συντομεύσετε το χρόνο του σε λίγα λεπτά και να πάψετε να χρησιμοποιείτε καυτό νερό. Ιδανικά το νερό πρέπει να είναι χλιαρό προς το ζεστό, ενώ πρέπει να κλείνετε τη βρύση όσο σαπουνίζεστε για να περιορίζεται η έκθεση του δέρματός σας στο τρεχούμενο νερό. Μια καλή συμβουλή μόλις βγείτε από τη μπανιέρα, είναι να σκουπίσετε ταμποναριστά το δέρμα σας και το περιποιηθείτε με κάποιο ενυδατικό σώματος.

Σκληρό σαπούνι καθαρισμού

Τα κοινά σαπούνια μπορούν να αφαιρέσουν το προστατευτικό λίπος του επιδερμικού φραγμού και σε συνδυασμό με την τάση που έχουμε να τα χρησιμοποιούμε σε μεγάλες ποσότητες και παντού στο σώμα, πετυχαίνουμε να εντείνουμε το πρόβλημα. Το συχνό πλύσιμο των χεριών, παρότι είναι υγιεινό και μας προφυλάσσει από ιούς και βακτήρια (ακόμα και από τις ιώσεις και τη γρίπη), μπορεί να ξεράνει τα χέρια και να οδηγήσει σε σκασίματα και μικροπληγές που ανοίγουν το δρόμο σε μολύνσεις.Τέτοιου είδους προβλήματα είναι πιθανότερα με τα σκληρά σαπούνια, όπως όσα περιέχουν οινόπνευμα και τα απολυμαντικά που κάνουν πολύ αφρό και κάνουν τα χέρια να μοιάζουν αναπάντεχα καθαρά. Ο αφρός αφαιρεί λίπος από την επιφάνεια του δέρματος και το ξεραίνει.
Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα να επιλέγετε ήπια, χωρίς άρωμα σαπούνια ή, ακόμα καλύτερα, προϊόντα που αναγράφουν ότι είναι «ήπια καθαριστικά» χωρίς να αναφέρουν τη λέξη σαπούνι. 

Φαρμακευτικές αγωγές

Υπάρχουν επίσης μερικά φάρμακα που έχουν ως παρενέργεια τη ξηρότητα του δέρματος. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν φάρμακα για την υπέρταση όπως τα διουρητικά, φάρμακα για τη χοληστερόλη και ορισμένα από τα σκευάσματα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της ακμής. Η λήψη αντιανδρογόνων και η χημειοθεραπεία επίσης μπορεί να καταστήσουν το δέρμα πιο ξηρό και ευαίσθητο.


Είναι σίγουρο ότι με τις εξειδικευμένες σειρές προϊόντων για την ξηροδερμία (και το ατοπικό δέρμα) των Ducray, Frezyderm, A-Derma, Avene, La Roche Posay, Froika, Bioderma, Eubos και Uriage θα χαρίσετε στην αφυδατωμένη επιδερμίδα σας την περιποίηση που έχει ανάγκη!