Μύκητες

(19)

ΜύκητεςΤι είναι η  Μυκητίαση;


Οι μυκητιάσεις αποτελούν λοιμώξεις των εξωτερικών, συνήθως, στοιβάδων του δέρματος, ενώ σπανιότερα προσβάλλουν και εσωτερικά όργανα. Ανάλογα με τον μύκητα που έχει προκαλέσει τη λοίμωξη, οι μυκητιάσεις του δέρματος διακρίνονται σε δερματοφυτίες, καντιντιάσεις, πιτυροσπορώσεις και ασυνήθεις, προκαλούμενες από σπάνια είδη μυκήτων.

Τι είναι οι μύκητες;

Οι μύκητες, γενικά, είναι μονοκύτταροι φυτικοί οργανισμοί και εμφανίζουν τεράστια ποικιλομορφία. Βρίσκονται παντού, καθώς ζουν τόσο στο έδαφος, στο νερό και στον αέρα, ενώ αρκετοί από αυτούς ζουν φυσιολογικά ως παράσιτα στον ανθρώπινο οργανισμό, χωρίς να προκαλούν κάποια επιβλαβή ασθένεια. Ωστόσο συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη του μύκητα, οδηγώντας τελικά σε μυκητιάσεις. Όταν μάλιστα το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου δεν είναι ισχυρό, η εμφάνιση μυκητιάσεων είναι συχνότερη.

Πώς τους αναγνωρίζουμε;


Μύκητες στα πόδια

Οι μύκητες εμφανίζονται περισσότερο στα πόδια, τα πόδια είναι ζεστά και υγρά, και αυτό είναι το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξή τους. Από τις πιο συχνές δερματικές μυκηριάσεις είναι το «πόδι του αθλητή»,  που έχει λάβει αυτό το όνομα επειδή η συχνότητά της είναι μεγαλύτερα ανάμεσα στους αθλητές.


Μύκητες μεταξύ των δακτύλων

Οι μύκητες μεταξύ των δακτύλων μπορούν να αναγνωριστούν από νιφάδες, λευκό μαλάκωμα του δέρματος, σκάσιμο, ερυθρότητα ή φουσκάλες στην πάσχουσα περιοχή.


Ονυχομυκητιάσεις

Εάν δεν περιποιηθείτε τα πόδια σας, ο μύκητας μπορεί επίσης να επηρεάσει και τα νύχια σας.

Συμβουλές για  την πρόληψη εμφάνισης μυκητιάσεων

  • Αποφεύγετε να περπατάτε ξυπόλυτοι σε υγρές επιφάνειες. Μην μοιράζεστε παπούτσια, ρούχα ή πετσέτες.
  • Αν συνηθίζετε να πηγαίνετε στην πισίνα ή στην παραλία, μη φοράτε βρεγμένα ρούχα για πολλή ώρα.
  • Στεγνώνετε καλά το σώμα σας και δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας, στους βουβώνες και σε οποιεσδήποτε πτυχές του δέρματος. Μην τρίβετε με δύναμη. Είναι καλύτερο να πιέζετε σταθερά την πετσέτα στα συγκεκριμένα σημεία κάνοντας απαλές κινήσεις μέχρι να απομακρύνετε όλη την υγρασία. Δεν είναι καλό να πληγώνετε το δέρμα σας επειδή μπορεί να γίνει πιο ευάλωτο στους μύκητες.
  • Αν τα πόδια σας ιδρώνουν, είναι πολύ καλύτερα να χρησιμοποιείτε αντιιδρωτική πούδρα. Οι κάλτσες σας θα πρέπει να είναι βαμβακερές για να αποτρέπουν τη συγκράτηση υγρασίας και ζέστης.
  • Μια άλλη πιθανή επιλογή είναι να χρησιμοποιείτε σεσουάρ για να στεγνώσετε τα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας.
  • Να τηρείτε καλή υγιεινή για ολόκληρο το σώμα σας. Αποφεύγετε τα ρούχα που δεν επιτρέπουν το σωστό αερισμό. Τα στενά παντελόνια αυξάνουν τη θερμοκρασία και την υγρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, γεγονός που διευκολύνει την εμφάνιση μυκητιάσεων.
  • Να χρησιμοποιείτε κατά προτίμηση σαπούνια με ουδέτερο pH. Ως αποτέλεσμα, θα έχετε καθαριότητα που δεν βλάπτει το δέρμα σας, γεγονός που συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των μικροοργανισμών.
  • Μην κάνετε ποτέ πεντικιούρ χωρίς να χρησιμοποιείτε τα δικά σας εργαλεία, σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανό να μολυνθείτε από ενοχλητικούς μύκητες. 
Lactacyd, Bio-Kult, Health Aid, A. Vogel, Nature's Plus και Viogenesis διαθέτουν μια μεγάλη ποικιλία από τζελ, αλοιφές και κρέμες με αντιμυκητιασικούς παράγοντες για τη σωστή φροντίδα των ποδιών σας.