Καούρες

(34)

ΚαούρεςΕυαισθησία και καούρες στο στομάχι: Τι βοηθά;


Πολλοί άνθρωποι έχουν ευαισθησία στο στομάχι με αποτέλεσμα να νιώθουν συχνά ενοχλήσεις, όπως δυσπεψία, καούρα, φούσκωμα και πόνους. Είναι εκείνη η ιδιαίτερα ενοχλητική αίσθηση όπου νιώθετε το στήθος και το λαιμό σας να παίρνουν φωτιά ενώ και στο στόμα σας κυριαρχεί μία δυσάρεστη ξινίλα.

Τι είναι η καούρα;

Παρ’ όλο που η λέξη «καούρα» συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία ποικιλία προβλημάτων του πεπτικού συστήματος, στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ιατρικούς όρους είναι ένα σύμπτωμα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Σε αυτήν την περίπτωση, τα οξέα του στομάχου παλινδρομούν από το στομάχι στον οισοφάγο. Τα συμπτώματα προκύπτουν μετά το φαγητό και εκτός από το κάψιμο είναι πιθανό να έχετε ρεψίματα, πόνο στο λαιμό, βήχα, δυσπεψία.

Τι προκαλεί την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Όταν τρώμε, η τροφή ταξιδεύει από το στόμα στο στομάχι μέσω ενός σωλήνα, ο οποίος ονομάζεται οισοφάγος. Στο χαμηλότερο τμήμα του οισοφάγου υπάρχει ένας μικρός μυώδης δακτύλιος, και ο οποίος ενεργεί σαν μία μονόδρομη βαλβίδα, επιτρέποντας στην τροφή να περνά μέσα από το στομάχι. Κανονικά, ο δακτύλιος αυτός κλείνει αμέσως μετά την κατάποση για να αποτρέψει την παλινδρόμηση των υγρών του στομάχου, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα οξέων. Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν η λειτουργία του δακτυλίου δεν είναι σωστή επιτρέποντας έτσι στα οξέα να κυλήσουν προς τα πίσω και να ερεθίσουν το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, προκαλώντας καούρες…

Συμβουλές που βοηθούν

Η απώλεια κιλών, η αποφυγή των ερεθιστικών φαγητών (π.χ. πορτοκάλια) και ποτών όπως αλκοόλ και αναψυκτικά, καθώς και η αποφυγή του καπνίσματος μπορούν να βοηθήσουν.Είναι προτιμότερο να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, κυρίως αν πρόκειται να ξαπλώσετε. Επίσης, πρέπει να έχετε φάει τουλάχιστον 2 ώρες πριν πέσετε για ύπνο και να ανασηκώσετε την πάνω πλευρά του στρώματός σας, ώστε ο οισοφάγος να βρίσκεται ψηλότερα από το στομάχι και έτσι να περιοριστεί η άνοδος των υγρών.Ωστόσο, αν έχετε συχνά κάψιμο στο στομάχι, χρειάζεται να επισκεφτείτε ένα γαστρεντερολόγο, ο οποίος, μετά την εκτίμηση των συμπτωμάτων, εκτός από κάποιες συμβουλές και οδηγίες, ίσως ζητήσει και συγκεκριμένες εξετάσεις.

Στις Pharmaq, Aboca, Power Health, Biogaia, Nature's Plus και Lamberts μπορείτε να βρείτε φυτικά συμπληρώματα που βοηθούν την πέψη και ανακουφίζουν από την καούρα και το φούσκωμα.