Βήχας

(87)

Βήχας

Γιατί βήχω;

Ο βήχας είναι μια αντανακλαστική δράση του οργανισμού για τον καθαρισμό του λαιμού από βλέννα ή ερεθιστικά. Ενώ κατά καιρούς όλοι βήχουν για να καθαρίσουν τον λαιμό τους, μια σειρά από καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν συχνότερο βήχα οποίο μπορεί να διαρκέσει έως 3 εβδομάδες (οξύς) ή και παραπάνω (χρόνιος).

Από τι προκαλείται ο βήχας;

Ο βήχας μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις, προσωρινές ή και μόνιμες.
 
Καθαρισμός του λαιμού
Ο βήχας είναι ένας τυπικός τρόπος για να καθαρίσετε το λαιμό σας. Όταν οι αεραγωγοί βουλώσουν με βλέννα ή ξένα σωματίδια όπως καπνός ή σκόνη, ο βήχας είναι μια αντανακλαστική αντίδραση για τον καθαρισμό και την διευκόλυνση της αναπνοής.
 
Ιοί και βακτήρια
Η πιο κοινή αιτία βήχα είναι η λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, όπως κρυολόγημα ή γρίπη. Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού προκαλούνται συνήθως από κάποιο ιό και μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ημέρες έως και εβδομάδα. Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από τη γρίπη μπορεί να διαρκέσουν λίγο περισσότερο και ορισμένες φορές απαιτούν αντιβιοτικά.
 
Κάπνισμα
Ο βήχας που προκαλείται από το κάπνισμα είναι σχεδόν πάντα ένας χρόνιος βήχας με διακριτικό ήχο και είναι γνωστός ως ο βήχας του καπνιστή.

Βρογχικό Άσθμα
Μια κοινή αιτία βήχα σε μικρά παιδιά είναι το άσθμα. Συνήθως, ο ασθματικός βήχας περιλαμβάνει συριγμό, διευκολύνοντας τον εντοπισμό του.
 
Βότανα, βιταμίνες, σπρέι και καραμέλες από τις αγαπημένες σας εταιρίες θα καταπραϋνουν τον πονεμένο λαιμό και θα μειώσουν το βήχα και το αίσθημα δυσφορίας στη στιγμή!