Αποθεραπεία Τραυματισμών

(81)

Αποθεραπεία Τραυματισμών

Αθλητικοί τραυματισμοί πρόληψη και αποκατάσταση


Όλοι συμφωνούμε πως η γυμναστική είναι ο καλύτερος τρόπος να μείνουμε σε φόρμα και να προστατεύουμε το σώμα και την υγεία μας. Συχνά όμως, η άσκηση οδηγεί σε τραυματισμούς. Τραβήγματα, πτώσεις, κράμπες και πολλά άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη προσοχής και σωστής προετοιμασίας. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να γυμναζόμαστε με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Σωστή προθέρμανση
Η καλή προθέρμανση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού. Η προθέρμανση μπορεί να αποτελείται από λίγη ελαφριά αερόβια άσκηση, όπως ένα χαλαρό τρεξιματάκι, ώστε να ζεσταθούν σταδιακά οι μύες, που μπορεί να κρατήσει από 5 ως και 15 λεπτά, αναλόγως του πόσο σκληρά σκοπεύουμε να γυμναστούμε μετά.
 
Σταδιακή αύξηση των ορίων
Είναι πολύ σημαντικό να κατανοούμε τα όριά μας. Όταν προσπαθούμε να κάνουμε περισσότερη δουλειά από όση μπορούμε να αντέξουμε, είναι πολύ πιο πιθανό να τραυματιστούμε. Η ένταση στις ασκήσεις μας πρέπει πάντα να αυξάνεται σταδιακά, παράλληλα με τις αντοχές μας.
 
Σωστός εξοπλισμός
Ο κατάλληλος εξοπλισμός έχει πολύ μεγάλη σημασία αφού προσφέρει ικανοποιητική στήριξη στα σημεία που το έχουν ανάγκη κατά τη διάρκεια της άσκησης αποφεύγοντας έτσι ενδεχόμενες αθλητικές κακώσεις.

Αποκατάσταση: Φυσική  ή χειρουργείο;

Η φυσικοθεραπεία αποτελεί μεγάλο σύμμαχο στην αντιμετώπιση των τραυματισμών, είτε ως αποκλειστική θεραπευτική προσέγγιση, είτε ως επικουρική θεραπεία. Πολλοί τραυματισμοί, μετά τη διάγνωση που θα γίνει από τον ορθοπεδικό, αντιμετωπίζονται μόνο με φυσικοθεραπεία, η οποία πλέον περιλαμβάνει πολλά σύγχρονα μέσα.

Στις περιπτώσεις όπου απαιτείται χειρουργική επέμβαση, η φυσικοθεραπεία έρχεται μετά, για να ολοκληρώσει τον θεραπευτικό κύκλο με τη μορφή της αποκατάστασης του αθλητή. Η Ορθοπεδική Αθλητιατρική και η φυσικοθεραπεία αποτελούν αναπόσπαστο θεραπευτικό συνδυασμό.