Αύξηση Μεταβολισμού

(26)

Αύξηση Μεταβολισμού

Ενεργοποιήστε το μεταβολισμό σαςΤι είναι ο μεταβολισμός;


Ο όρος βασικός μεταβολικός ρυθμός αναφέρεται στο σύνολο της ενέργειας που χρειάζεται κάθε μέρα ο οργανισμός για να καλύψει τις ζωτικές του λειτουργίες (π.χ. τη λειτουργία της καρδιάς, τη διατήρηση της θερμοκρασίας τους σώματος, την αναπνοή) και ισοδυναμεί με το 60-75% της ενέργειας που προσλαμβάνεται μέσω της τροφής. Επίσης, περιλαμβάνει σε ποσοστό περίπου 25-40% την ενέργεια που χρειάζεται για να αντεπεξέλθει στις καθημερινές φυσικές δραστηριότητες, όπως π.χ. το περπάτημα. 


αυξηση μεταβολισμού
Αλλάξτε το μεταβολισμό σας!
 

Πηγή της ενέργειας αυτής είναι οι τροφές, τα συστατικά των οποίων (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια) επεξεργάζεται ο οργανισμός προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ενεργοποιήσουμε το βασικό μας μεταβολισμό;

Άσκηση

Αυξήστε την καθημερινή σας δραστηριότητα είτε κάνοντας αερόβια είτε αναερόβια άσκηση με μυϊκή ενδυνάμωση.

Σωστό πρωινό

Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση πρωινού γεύματος μπορεί να αυξήσει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό περίπου 10% και όσο πιο συχνά καταναλώνουμε ένα υγιεινό πρωινό τόσο μειώνουμε την πιθανότητα για διαταραχή του σωματικού μας βάρους.

Μικρά και συχνά γεύματα

Όσο πιο συχνά γεύματα κάνουμε μέσα στην ημέρα και όσο καλύτερα κατανέμουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε , τόσο ο μεταβολισμός μας λειτουργεί καλύτερα

Τροφές που «αυξάνουν» τον μεταβολισμό

Ορισμένα πικάντικα τρόφιμα όπως το τσίλι, το πράσινο και κόκκινο πιπέρι και οι καυτερές πιπεριές, τζίντζερ, ταμπάσκο, μπούκοβο φαίνεται να συμβάλλουν στην αύξηση των καύσεων, άλλα σε μικρότερο κι άλλα σε μεγαλύτερο βαθμό αυξάνοντας ταυτόχρονα το αίσθημα του κορεσμού.

Ενυδάτωση

Πίνοντας τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό βοηθάτε στην σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, στην καλύτερη πέψη των τροφών και αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών.

Βοηθηθείτε από τα κατάλληλα συμπληρώματα

Υπάρχουν συμπληρώματα αδυνατίσματος τα οποία έχουν σαν στόχο την αύξηση του ρυθμού μεταβολισμού οδηγώντας τελικά στην καύση περισσότερου λίπους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σημαντική θέση στην μεγάλη ποικιλία συμπληρωμτάων για ενεργοποίηση του μεταβολισμού καταλαμβάνουν οι πρωτεϊνικές φόρμουλες, που περιέχουν συνδυασμό αμινοξέων. Η πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής μάζας και κατ’ επέκταση στην αύξηση του μεταβολισμού. Επίσης, το πράσινο τσάι, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα κατεχινών αυξάνει τη θερμογένεση και μέσω αυτής το μεταβολισμό σε κάποιο ποσοστό. Τέλος, πολύ δημοφιλή είναι τα συμπλήρωματα φυκιού, τα οποία λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε ιώδιο βοηθούν στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και, εν συνεχεία, του μεταβολισμού.