Αιμορροΐδες

(24)

Αιμορροΐδες

Αιμορροϊδες και η αντιμετώπισή τους


Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να μιλήσουν για το πρόβλημα αυτό, οι αιμορροΐδες είναι μία πάθηση που ταλαιπωρεί όλο και περισσότερο κόσμο. Πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι αιμορροΐδες επηρεάζουν το 50% του πληθυσμού, ενώ υπολογίζεται ότι τα 2/3 των ανθρώπων που πραγματοποιούν τελικά εξετάσεις διαπιστώνεται ότι έχουν αιμορροϊδοπάθεια. Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι το 50% των παθόντων δεν το γνωρίζουν, τότε αντιλαμβανόμαστε τις σοβαρές διαστάσεις της «ασθένειας ταμπού»

Τι είναι, όμως, οι αιμορροϊδες; 

Πρόκειται για φλέβες που βρίσκονται στην περιοχή ανάμεσα στον πρωκτό και το ορθό έντερο, οι οποίες πρήζονται, με διάφορους παράγοντες να συμβάλλουν στη διόγκωσή τους, όπως η κληρονομικότητα, μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες, κακή υγιεινή, η έντονη εργασία, το σωματικό βάρος, ο καθιστικός τρόπος ζωής, η εγκυμοσύνη και η ορθοστασία.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες: οι εσωτερικές και οι εξωτερικές. Οι πρώτες, όπως είναι προφανές δημιουργούνται στο εσωτερικό του ορθού ενώ οι εξωτερικές βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις είναι μικρά εξογκώματα με αίμα γύρω από τον πρωκτό, αιμορραγία κατά την αφόδευση (αίμα στα κόπρανα), έντονος πόνος και κνησμός κοντά στην περιοχή του πρωκτού.

Τρόποι αντιμετώπισης;

Πέρα από τις αλλαγές στο τρόπο ζωής όπως άθληση, καλή ενυδάτωση και διατροφή πλούσια σε θρεπτικές ίνες, υπάρχουν σκευάσματα που προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα των αιμορροΐδων. Αυτά περιλαμβάνουν κρέμες, αλοιφές, τζελ, αφρούς καιι συμπληρώματα διατροφής για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.