• Είσοδος Χρήστη
 • Εγγραφή Χρήστη

  Εγγραφή Χρήστη

  Συνέβη κάποιο σφάλμα. Παρακαλώ προσπαθήστε ξανά.
  *
  Συμπληρώστε το όνομά σας
  *
  Συμπληρώστε τον κωδικό σας
  *
  Συμπληρώστε το επώνυμό σας
  *
  Επιβεβαιώστε τον κωδικό σας Οι κωδικοί δεν ταιριάζουν
  *Υποχρεωτικά πεδία
  Ο λογαριασμός σας δημιουργήθηκε με επιτυχία
MENU
Δείτε το site σε mobile version
Δείτε το site σε desktop version
 • ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ 801 11 13000

 • ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΕ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€

ΔΕΙΤΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΣΑΣ ΜΑΡΚΕΣ: ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΡΚΕΣ

Φυτοστερόλες

Φυτοστερόλες: Τι είναι, πού βοηθούν;


Οι φυτικές στερόλες είναι φυσικά φυτικά συστατικά, τα οποία υπάρχουν σε τρόφιμα της καθημερινής μας διατροφής, όπως τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα αποφλοιωμένα δημητριακά, τα φυτικά έλαια, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες. 

φυτοστερόλες

Ποιος ο ρόλος τους;

Οι φυτοστερόλες υπάγονται στις στερόλες, στις οποίες ανήκει και η χοληστερόλη. Ο ρόλος τους είναι παρόμοιος με αυτόν της χοληστερόλης, δηλαδή διατηρούν τη δομή και τη λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών. Σε αντίθεση με τη χοληστερόλη, η οποία είναι ζωική στερόλη, η πρόσληψη με τη δίαιτα των φυτοστερολών έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου.

Ποια τα οφέλη από την κατανάλωσή τους;

Έχει γίνει αντιληπτό εδώ και δεκαετίες ότι οι φυτοστερόλες μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη, ελαττώνοντας την απορρόφησή της στο έντερο.

Η δράση αυτή επιτυγχάνεται λόγω του ανταγωνισμού των φυτικών στερολών με τη χοληστερόλη, με αποτέλεσμα να παίρνουν τη θέση της. Οι φυτικές στερόλες δεν απορροφώνται από το έντερο και έτσι ο οργανισμός δεν έχει πρόβλημα.

Η συστηματική κατανάλωση φυτοστερολών μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της κακής LDL-χοληστερόλης στο αίμα σε ένα ποσοστό κατά μέσο όρο 10-15%, ενώ την ίδια στιγμή διατηρούνται σε φυσιολογικά όρια τα επίπεδα της προστατευτικής HDL-χοληστερόλης.