Σκόρδο: εμπιστευτείτε το φαρμακείο της φύσης

Σκόρδο: εμπιστευτείτε το φαρμακείο της φύσης
Βότανα

Σκόρδο: εμπιστευτείτε το φαρμακείο της φύσης

Το σκόρδο είναι ένα από τα παλαιότερα φαρμακευτικά φυτά. Πολύ εύκολα θα μπορούσαμε να το κατατάξουμε στις υπερτροφές  καθώς διαθέτει μοναδικές ιδιότητες για την υγεία μας. κυρίως χάρη στο ενεργό συστατικό του, την αλλισίνη. Η ύπαρξή του έχει συνδεθεί με την καταπολέμηση των ασθενειών της καρδιάς, την μείωση της πίεσης αλλά και με την καταπολέμηση του κρυολογήματος

Τι περιέχει ;

  • Θειούχες ενώσεις, με πιο δραστική την αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. 
  • Φλαβονοειδή που βοηθούν στην αποβολή των τοξινών και άλλων βλαβερών ουσιών που συσσωρευύονται στον οργανισμό.
  • Μαγγάνιο
  • Βιταμίνη Β6 
  • Βιταμίνη C, 
  • Αποτελεί καλή πηγή σεληνίου
Ας δούμε για ποιους λόγους πρέπει να συμπεριλάβουμε το σκόρδο στην καθημερινή μας διατροφή.

1. Προστατεύει από το κρυολόγημα

Σύγχρονες μελέτες καταδεικνύουν πως το συμπλήρωμα σκόρδου μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης κρυολογήματος κατά 63% ενώ παράλληλα μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος κατά 70%.

2. Ρίχνει την πίεση

Είναι γνωστή η επίδραση του σκόρδου στην πίεση.Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η καθημερινή λήψη συμπληρώματος σκόρδου συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της υπέρτασης, καθώς τα συστατικά του σκόρδου έχουν αγγειοδιασταλτική δράση κι έτσι διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος. Το ωμό σκόρδο φαίνεται να έχει παροδική μόνο επίδραση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

3. Προστατεύει την καρδιά

Το σκόρδο προστατεύει από την καρδιοπάθεια επειδή συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL). Το συμπλήρωμα σκόρδου βοηθά τον οργανισμό να διαλύει ευκολότερα μικρούς θρόμβους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφράγματος λόγω απόφραξης των αρτηριών.

4. Βοηθά στην υγεία των οστών


Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως το σκόρδο συμβάλει στην υγεία του σκελετικού συστήματος. Περιέχει ψευδάργυρο, μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, συστατικά απαραίτητα για τη δόμηση δυνατών οστών και τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου.

5. Προστατεύει το ήπαρ – Αντιοξειδωτική δράση

Μόλις μια μικρή ποσότητα σκόρδου είναι ικανή να ενεργοποιήσει τα ένζυμα του συκωτιού που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να διώξει τις τοξίνες. Επίσης, το σκόρδο κρατά ψηλά τις ποσότητες αλισίνης και σεληνίου, δυο φυσικών συστατικών που βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπατος.

Συμβουλή :

Ακόμα και λίγα λεπτά μαγειρέματος μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της αλισίνης και άλλων ευεργετικών ουσιών του σκόρδου. Όταν μαγειρεύεται ολόκληρο το σκόρδο η μείωση είναι μεγαλύτερη, ενώ αν το σκόρδο ξεφλουδιστεί, κοπεί ή πολτοποιηθεί πριν το μαγείρεμα η μείωση είναι μικρότερη. 


Διαβάστε επίσης :

>>  9 πράγματα που οι διαιτολόγοι θα θέλανε να γνωρίζετε για την υψηλή χοληστερόλη