• Είσοδος Χρήστη
  • Εγγραφή Χρήστη

    Εγγραφή Χρήστη

    Συνέβη κάποιο σφάλμα. Παρακαλώ προσπαθήστε ξανά.
    *
    Συμπληρώστε το όνομά σας
    *
    Συμπληρώστε τον κωδικό σας
    *
    Συμπληρώστε το επώνυμό σας
    *
    Επιβεβαιώστε τον κωδικό σας Οι κωδικοί δεν ταιριάζουν
    *Υποχρεωτικά πεδία
    Ο λογαριασμός σας δημιουργήθηκε με επιτυχία
MENU
Δείτε το site σε mobile version
Δείτε το site σε desktop version
  • ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ 801 11 13000

  • ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΕ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€

ΔΕΙΤΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΣΑΣ ΜΑΡΚΕΣ: ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΡΚΕΣ

Συμβουλές Υγείας

Κάστανα… άλλο φρούτο
27 Νοεμβρίου 2017 Συμβουλές Υγείας

Κάστανα… άλλο φρούτο

Κάστανα… άλλο φρούτο

Ναι σωστά διαβάσατε! Τα κάστανα δεν μπορούμε να τα κατηγοριοποιήσουμε στους ξηρούς καρπούς κυρίως γιατί δεν τρώγονται ξερά, αλλά φρέσκα ή μαγειρεμένα. Μπορεί να ακούγεται  παράξενο, αλλά οι ειδικοί θεωρούν ότι πρόκειται για ένα είδος που κατατάσσεται στα φρούτα. Για ένα πράγμα συμφωνούν όμως όλοι: ότι πρόκειται για έναν καρπό πολύτιμο για τον οργανισμό μας, αφού εκτός από υπέροχη γεύση έχει πολλά ακόμα οφέλη να του προσφέρει.


Λίγη ιστορία

Η καστανιά είναι πανάρχαιο δέντρο όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της εποχής του Χαλκού. Ήταν η τροφή των φτωχών το μεσαίωνα. Τα κάστανα αποτελούν σημαντικό τρόφιμο για πολλές κουλτούρες και ιδιαίτερα γι' αυτές της Κίνας, της Κορέας, της Ιαπωνίας, της Βόρειας Αμερικής και της Μεσογείου ενώ καλλιεργούνται για περισσότερα από 6.000 χρόνια στην Κίνα και 3.000 χρόνια στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, οι καστανιές ευδοκιμούν στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και της Λέσβου. Η περίοδος ωρίμανσης τους είναι  από τις αρχές Σεπτέμβρη, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.


κάστανα-1

Τι μας προσφέρουν;


Τα κάστανα αποτελούν άριστη πηγή υδατανθράκων, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο την απαραίτητη ενέργεια για το σώμα μας. Ακόμα, περιέχουν και άριστης ποιότητας πρωτεΐνες , δυστυχώς όμως σε μικρότερη ποσότητα. 

Σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς όπως καρύδια και αμύγδαλα, περιέχουν πολύ λιγότερο λίπος, ενώ είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες. Πιο συγκεκριμένα, θεωρούνται καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και διαθέτουν ψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (νιασίνη, πυριδοξίνη, θειαμίνη και ριβοφλαβίνη). Επίσης τα κάστανα αποτελούν εξαιρετική πηγή σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, μαγγανίου, φωσφόρου και ψευδάργυρου.

Κάτι επιπλέον που ξεχωρίζει τα κάστανα από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Μόλις 100 γραμμάρια κάστανα (δηλαδή περίπου 4-5 μέτριου μεγέθους) μας παρέχουν 43 mg της σημαντικής αυτής βιταμίνης, δηλαδή σχεδόν το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Τα κάστανα είναι ακόμη πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος ενώ παράλληλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που τα καθιστά μια καλή επιλογή για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη 


Στη κουζίνα



Αυτή την περίοδο τα κάστανα βρίσκονται στους πάγκους της αγοράς και θα υπάρχουν μέχρι τον Ιανουάριο. Μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα,  βραστά ή ψητά, αλλά μπορούν να αποτελέσουν και ένα σημαντικό υλικό σε πολλές συνταγές μαγειρικής.

Δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε αυτό το άρθρο χωρίς να το συνοδεύσουμε με μία μοναδική συνταγή!
 

κάστανα-2


Κέικ με κάστανο και σοκολάτα


Υλικά (για 8 ατομικά κέικ)
  • 160 γρ. αλεύρι
  • 1 φακελάκι μαγιά σκόνη
  • 160 γρ. κρέμα κάστανου γλυκεά
  • 120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 120 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 120 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 4 αβγά μέτρια
  • 20 γρ. Βούτυρο

Εκτέλεση


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε τη σοκολάτα, κομμένη σε κομμάτια, να λιώσει μαζί με το βούτυρο, σε μπεν μαρί. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αβγών. Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη σχηματίζοντας σφιχτή  μαρέγκα. Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε την κρέμα κάστανου με την κρέμα γάλακτος και τους κρόκους των αβγών. Προσθέτουμε το αλεύρι με τη μαγιά, ανακατεύουμε και μετά τη σοκολάτα και ανακατεύουμε να γίνει ένα μείγμα ομοιογενές. Προσθέτουμε τμηματικά τη μαρέγκα, ανακατεύοντας κάθε φορά απαλά να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο μείγμα. Μοιράζουμε το μείγμα σε 8 φορμάκια για κέικ, βουτυρωμένα και πασπαλισμένα με αλεύρι. Ψήνουμε στο φούρνο για 15'-20'. 

Αφήνουμε να κρυώσουν και έπειτα μπορούμε να τα απολαύσουμε

Σχετικά προϊόντα