Φτιάξτε τη διάθεσή σας… Τρώγοντας!

Φτιάξτε τη διάθεσή σας… Τρώγοντας!

Φτιάξτε τη διάθεσή σας… Τρώγοντας!

Η καλή και ισσοροπημένη διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για την βελτίωση της ευεξίας, σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά. Αυτό που τρώμε όχι μόνο τροφοδοτεί το σώμα μας, αλλά επηρεάζει επίσης τον εγκέφαλό μας - συμπεριλαμβανομένων των γνωστικών λειτουργιών μας (π.χ. μνήμη, λήψη αποφάσεων) και τα συναισθημάτων μας. Όμως αυτή η σχέση διατροφής-διάθεσης λειτουργεί αμφίδρομα - αυτό που τρώμε επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε και το πώς αισθάνόμαστε επηρεάζει το είδος των τροφών που λαχταράμε να φάμε.

Πώς το φαγητό επηρεάζει τη διάθεση;

Ο εγκέφαλός μας ζητά συνεχώς κάσυιμο το οποίο φυσικά λαμβάνει από τις τροφές που καταναλώνουμε. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερα τρόφιμα υψηλής ποιότητας τρώμε (δηλαδή τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά), τόσο καλύτερα λειτουργεί. Αυτό που τρώμεε επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε με διάφορους τρόπους:


Υγεία του εντέρου


Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου είναι ένας αμφίδρομος σύνδεσμος που περιλαμβάνει το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το ενδοκρινικό (ορμόνικό) σύστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και το γαστρεντερικό σωλήνα και τα γνωστικά και συναισθηματικά κέντρα στον εγκέφαλό μας. Αυτός ο άξονας επιτρέπει την εντερική χλωρίδα να επηρεάσει τον εγκέφαλό μας και σημαίνει ταυτόχρονα ότι ο εγκέφαλός μας επηρεάζει και την εντερική μας λειτουργία.

Εάν η λειτουργία του εντέρου μας διαταραχθεί και μειωθεί η ισορροπία καλών και κακών βακτηρίων, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνώση και τη διάθεσή μας (καθώς επίσης και να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας όπως φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, άσθμα και αλλεργίες).

Πρακτική συμβουλή: Οι ειδικοί προτείνουν να δώσετε προτεραιότητα στη σωστή και ποιοτική τροφή και επομένως στην υγεία του εντέρου για να βελτιώσετε το πώς αισθάνεστε. Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση περισσότερων ακατέργαστων, ωμών τροφών και τη μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων.


Νευροδιαβιβαστές


Οι νευροδιαβιβαστές είναι μόρια που χρησιμοποιούνται από το νευρικό σύστημα για τη μετάδοση μηνυμάτων σχετικά με το σώμα. Οι νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη, η αδρεναλίνη και η νορ-αδρεναλίνη, είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη διάθεση και τη γνώση και τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα λειτουργούν ως πρόδρομοι αυτών των χημικών ενώσεων του εγκεφάλου.


Για παράδειγμα, το αμινοξύ τρυπτοφάνη, υποστηρίζει την παραγωγή σεροτονίνης. Τα διαταραγμένα επίπεδα τρυπτοφάνης μπορεί να οδηγήσουν σε έντονη επιθυμία για υδατάνθρακες και έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε τρυπτοφάνη μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη διάθεση, τη γνώση και τη γενική ευεξία.


Πρακτική συμβουλή: Συνιστάται οι ενήλικες να καταναλώνουν περίπου 5 mg / kg σωματικού βάρους L-τρυπτοφάνης ανά ημέρα, οπότε φροντίστε να συμπεριλάβετε πολλά τρόφιμα πλούσια σε τρυπτοφάνη στη διατροφή σας. Αυτά περιλαμβάνουν: ξηρούς καρπούς (κάσιους, καρύδια, φιστίκια και αμύγδαλα), σπόρους (σουσάμι, κολοκύθα και ηλίανθο), σόγια, σπανάκι, γάλα, σολομό, πουλερικά, αυγά και δημητριακά ολικής άλεσης (σιτάρι, ρύζι και καλαμπόκι). 


Αντιοξειδωτικά


Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αύξηση της διαθεσιμότητας της σεροτονίνης στον εγκέφαλο προστατεύοντας την τρυπτοφάνη από την οξείδωση και επίσης αυξάνοντας τη μεταφορά της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο. Υποστηρίζει έτσι τη σύνθεσή της σεροτονίνης, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τις νοητικές λειτουργίες και τη διάθεση.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν επίσης στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες που μπορεί να βλάψει τα κύτταρα και να επηρεάσει τη διάθεση.


Πρακτική συμβουλή: Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε πολλές τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας. Αυτές περιλαμβάνουν: σκούρα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο), βατόμουρα, σταφύλια, ξηρούς καρπούς, γλυκοπατάτες, καρότα, , πράσινο τσάι και ολικής αλέσεως δημητριακά.