- Δημιουργεί το μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο διευρύνει και χαλαρώνει τις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος.
- Βοηθά στη θεραπεία τραυμάτων.
- Βοηθά στην φυσιολογική λειτουργία τα νεφρών.
- Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ωστόσο, η λήψη της σε μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να έχει επιπτώσεις όπως στομαχικές διαταραχές, να ενέχει κινδύνους για άτομα που λαμβάνουν άλλα φάρμακα ή έχουν ορισμένα θέματα υγείας.Τα καλά νέα είναι ότι η λήψη αργινίνης από τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες είναι ασφαλής και υγιής.
Ενισχύστε τη, λοιπόν, μέσα από τις παρακάτω τροφές!
Γαλοπούλα
Στο στήθος γαλοπούλας θα βρείτε την υψηλότερη ποσότητα αργινίνης. Ένα μαγειρεμένο στήθος έχει έως και 16 γραμμάρια αυτής! Η γαλοπούλα δεν είναι μόνο μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, αλλά έχει υψηλή συγκέντρωση και άλλων θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες Β και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Κοτόπουλο
Το κοτόπουλο είναι ένας άλλος δημοφιλής και υγιής τρόπος για τη λήψη πρωτεϊνών. Είναι επίσης η τρίτη καλύτερη πηγή αργινίνης. Ένα στήθος κοτόπουλου περιέχει το 70% της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας πρωτεΐνης και σχεδόν 9 γραμμάρια αργινίνης.
Σπόροι κολοκύθας
Οι ζωικές πηγές δεν είναι ο μόνος τρόπος για να πάρετε πρωτεΐνη και αργινίνη, καθώς ένα φλιτζάνι σπόρων κολοκύθας έχει σχεδόν 7 γραμμάρια. Οι σπόροι κολοκύθας είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή μετάλλων σιδήρου και ψευδαργύρου. Δοκιμάστε να τα προσθέσετε ως τραγανή γαρνιτούρα στη σαλάτα ή ως μέρος μείγματος διαφόρων καρπών ως σνακ.
Φιστίκια
Ένα φλιτζάνι φιστίκια περιέχει 4,6 γραμμάρια αργινίνης, αν και δεν θα θέλατε να φάτε κατευθείαν ένα ολόκληρο φλιτζάνι, επειδή οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αντ 'αυτού, μοιράστε αυτή την ποσότητα μέσα στην εβδομάδα. Εκτός από την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, τα φιστίκια είναι μια καλή πηγή βιταμινών Β-3 και Ε, φυλλικού οξέος και νιασίνης.
Γαλακτοκομικά
Δεδομένου ότι αποτελούν πηγές πρωτεΐνης, μπορείτε επίσης να πάρετε αργινίνη από γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι. Ένα φλιτζάνι γάλα περιέχει περίπου 0,2 γραμμάρια και 4 ουγκιές τυρί τσένταρ περιέχουν περίπου 0,25 γραμμάρια.
Ρεβίθια
Τα ρεβίθια, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ειδικά εάν δεν τρώτε κρέας. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια περιέχουν 1,3 γραμμάρια αργινίνης, 14,5 γραμμάρια πρωτεΐνης και 12,5 γραμμάρια διαιτητικών ινών. Φτιάξτε ρεβίθια με κάρυ ή εναλλακτικά δοκιμάστε χούμους!
Φακές
Οι φακές είναι μια άλλη υγιής πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι θα βρείτε και αργινίνη: περίπου 1,3 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Ένα φλιτζάνι φακές περιέχει επίσης το 63% των καθημερινών αναγκών σε φυτικές ίνες.