
Ένας ασθενής με αρθρίτιδα είναι καλό να έχει μια ισοζυγισμένη διατροφή.
Είναι καλό να αποφεύγει δραστικές δίαιτες ή εξαντλητικές νηστείες. Η πρόσληψη ασβεστίου πρέπει να είναι αυξημένη για σκοπούς πρόληψης της οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή.
Μια καλή συμβουλή είναι οι ασθενείς με αρθρίτιδα να καταναλώνουν άφθονα υγρά και να αποφεύγουν τα αλκοολούχα ποτά. Το βάρος τους πρέπει να διατηρείται πάντα στα φυσιολογικά επίπεδα. Η κατανάλωση των λιπαρών ουσιών πρέπει να είναι κανονική ώστε και το βάρος να παραμένει κανονικό. Είναι γνωστό ότι παχυσαρκία επιδεινώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, μιας και οι αρθρώσεις που έχουν προσβληθεί από αρθρίτιδα, ταλαιπωρούνται περισσότερο από το υπερβολικό βάρος σώματος. Επίσης το υπερβολικό βάρος σώματος δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας.
Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα και η άσκηση βοηθούν στην απώλεια βάρους. Όμως αυτό είναι δύσκολο για τους ασθενείς με αρθρίτιδα οι οποίοι έχουν πόνους ή άλλους λειτουργικούς περιορισμούς στις αρθρώσεις.
Ποια μικροθρεπτικά συστατικά δεν πρέπει να λείπουν από την διατροφή;
Ασβέστιο: Τα άτομα με αρθρίτιδα παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση ακόμη και οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση τείνουν να έχουν χαμηλό ασβέστιο και αυξημένο κίνδυνο για αδύναμα οστά. Διατροφικές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και ψάρια τα οποία καταναλώνουμε με τα κόκαλα.
Βιταμίνη D: Απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, η βιταμίνη D λαμβάνεται από λίγα τρόφιμα όπως ο τόνος, οι σαρδέλες, τα αυγά, το συκώτι και τα γαλακτοκομικά, στα οποία η βιταμίνη D έχει προστεθεί κατά την επεξεργασία.
Σίδηρος: Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με αρθρίτιδα εμφανίζουν αναιμία. Η καλύτερη πηγή σιδήρου στη διατροφή είναι το κόκκινο κρέας, αλλά και τα όσπρια και τα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα.
Άλλα μικροθρεπτικά συστατικά στα οποία έχει παρατηρηθεί πως παρουσιάζουν έλλειψη άτομα με αρθρίτιδα είναι το φολικό οξύ, η βιταμίνη C, οι βιταμίνες Β6 και Β12, η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο