Bιταμίνη K

(24)

Bιταμίνη K

Γνωρίστε τη Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Στην πραγματικότητα, χωρίς αυτή το αίμα δεν πήζει. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στη σκελετική υγεία, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Όπως και η βιταμίνη D, παράγεται μόνη της στον οργανισμό μας, αλλά συνήθως όχι σε ποσότητες που να καλύπτουν τις ανάγκες του. 


βιταμίνη κ

Η βιταμίνη Κ έχει δύο μορφές, την Κ1 (φυλλοκινόνη) και την Κ2 (μια ομάδα μορίων που ονομάζονται μενακινόνες). Αρχικά θεωρήθηκε ότι οι δύο μορφές παίζουν παρόμοιο ρόλο αλλά αυτό δεν είναι εντελώς σωστό. Μετά το 1997 άρχισε να φαίνεται ότι η βιταμίνη Κ2 ήταν λιγότερο χρήσιμη στην πήξη του αίματος ενώ χρησίμευσε για την εναπόθεση του ασβεστίου στα οστά και την αποτροπή της εναπόθεσής του στις αρτηρίες, δηλαδή στην αποτροπή της αρτηριοσκλήρυνσης.

Η βιταμίνη Κ1 δρα στο συκώτι και βοηθά στη σύνθεση τεσσάρων από τις 13 πρωτείνες που χρειάζονται για την πήξη του αίματος. Με απλά λόγια, χωρίς τη βιταμίνη Κ1 το αίμα δεν πήζει. Συνεπώς, η έλλειψη της βιταμίνης Κ1 από τη διατροφή είναι δυνατόν να προκαλέσει αιμορραγικές επιπλοκές.


Πηγές Βιταμίνης Κ


Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Κ είναι το χοιρινό συκώτι, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα χόρτα, τα αντίδια, το μαρούλι, το πράσινο λάχανο, τα γογγύλια, τα αμπελόφυλλα, τα καρότα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα σπαράγγια, οι λαχανίδες,  το βραστό κολοκύθι, τα φρέσκα κρεμμύδια, ο μαϊντανός, η σοκολάτα , η σόγια, τα κάστανα, τα αμύγδαλα κ.α.


Οφέλη 


Η βιταμίνη Κ χρησιμοποιείται για την πρόληψη του καρκίνου και για την απομάκρυνση των ευρυαγγείων. Παράλληλα, η βιταμίνη Κ διαδραματίζει καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση θρόμβων του αίματος, αποτρέποντας την υπερβολική αιμορραγία. 


vitamin k


Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Κ αυξάνουν τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης αιμορραγίας. Και μπορεί η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Κ να είναι σπάνια στους ενήλικες, είναι όμως πολύ συχνή στα νεογνά. Η βιταμίνη Κ επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση υπερδοσολογίας αντιπηκτικών φαρμάκων που αραιώνουν το αίμα.

Ανεπάρκεια σε βιταμίνη Κ μπορεί να εμφανίσουν: α) όσοι έχουν μια ασθένεια που επηρεάζει την απορρόφηση στην πεπτική οδό, όπως η νόσος του Crohn, β) όσοι λαμβάνουν φάρμακα που παρεμβαίνουν στην απορρόφηση της βιταμίνης Κ, γ) όσοι είναι σοβαρά υποσιτισμένοι και δ) όσοι πίνουν αλκοόλ σε μεγάλο βαθμό.