Κάλιο

(10)

Κάλιο

Γνωρίζετε τα οφέλη του καλίου στον οργανισμό;


Μία από τις ουσίες που ενισχύει την καλή λειτουργία του οργανισμού μας και τον θωρακίζει απέναντι σε πληθώρα προβλημάτων υγείας είναι το κάλιο. Είναι το τρίτο πιο βασικό μέταλλο στον οργανισμό μας και παίζει κυρίαρχο ρόλο στην υγεία μας.

κάλιο

Τροφές πλούσιες σε κάλιο

Πολύ καλές διατροφικές πηγές καλίου είναι οι μπανάνες, τα αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και κυρίως τα αμύγδαλα και τα φυστίκια, τα εσπεριδοειδή, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το γάλα και οι πατάτες. Ωστόσο, κάποιες τεχνικές μαγειρικής όπως το βράσιμο καταστρέφουν το κάλιο στις τροφές.

Τα οφέλη του καλίου

  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού
  • Η σωστή πρόσληψη καλίου προλαμβάνει τις μυϊκές κράμπες
  • Μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης
  • Βοηθά στην πρόληψη κατά της οστεοπόρωσης
  • Βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των μυών.
  • Ρυθμίζει την μεταφορά θρεπτικών συστατικών δια μέσου της κυτταρικής μεμβράνης.
  • Σε συνεργασία με το νάτριο, ρυθμίζει την ισορροπία του νερού στα κύτταρα και στους ιστούς.
  • Λαμβάνει μέρος σε σειρά ζωτικών λειτουργιών, όπως η μετατροπή της γλυκόζης σε γλυκογόνο, η έκκριση ορμονών, διάφορες ενζυματικές αντιδράσεις.
Μερικά συμπτώματά της έλλειψης καλίου είναι: δυσκοιλιότητα, κράμπες, κοιλιακό άλγος, κούραση, μυϊκή αδυναμία και φουσκώματα.

Τρώγοντας τροφές πλούσιες σε κάλιο και χρησιμοποιώντας συμπληρώματα διατροφής μπορούμε να προλάβουμε ασθένειες των νεφρών, υπέρταση, οστεοπόρωση, εγκεφαλικό και πολλές άλλες ασθένειες που σχετίζονται άμεσα με το νευρικό μας σύστημα.