Ασβέστιο

(37)

Ασβέστιο

Ασβέστιο: γατί είναι σημαντικό σε κάθε ηλικία;


Το ασβέστιο, είναι το μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται σε μεγάλη αφθονία στον οργανισμό, με το 99% να βρίσκεται στο σώμα μας ως συστατικό των οστών και των δοντιών και μόλις το 1% να είναι κατανεμημένο στο εσωτερικό των κυττάρων αλλά και στα εξωκυτταρικά υγρά του σώματος (αίμα, λέμφος, σωματικά υγρά). Είναι επίσης ένα μεταλλικό στοιχείο που είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του εγκεφάλου.

ασβέστιο

Τα οφέλη

  • Το ασβέστιο έχει κυρίως δομικό ρόλο και συμβάλλει στην οστεοποίηση.
  • Είναι απαραίτητο για την πήξη του αίματος, τη σύσπαση των μυών, τη διατήρηση της λειτουργίας της καρδιάς,
  • Είναι ακόμη απαραίτητο για τη λειτουργικότητα της κυτταρικής μεμβράνης.
  • Παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή, τη δράση και την έκκριση.

Ποιες ηλικίες το χρειάζονται;

Οι απαιτήσεις του οργανισμού μας σε ασβέστιο είναι μεγάλες στην παιδική και την εφηβική ηλικία, όταν χτίζεται ο σκελετός μας, αλλά και στην εγκυμοσύνη και τη γαλουχία, όταν το έμβρυο δεσμεύει το ασβέστιο από τη μητέρα του, για να χτίσει το δικό του σκελετό. Τέλος είναι απαραίτητο μετά την εμμηνόπαυση, αλλά και τη γεροντική ηλικία, όπου η έλλειψή του γίνεται πιο φανερή.

Ποιες είναι οι διατροφικές πηγές του

Οι καλύτερες πηγές του ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά, όλα τα τυριά και ιδιαίτερα τα κίτρινα, τα ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο σολομός, οι ξηροί καρποί όπως τα φιστίκια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, τα ξερά φασόλια και λαχανικά όπως το μπρόκολο και οι λαχανίδες.