Πρωτόγαλα - Colostrum

(7)

Πρωτόγαλα - Colostrum

Τι είναι το πρωτόγαλα και ποια τα οφέλη του;


Το πρωτόγαλα (στα λατινικά: Colostrum, ενώ στα αρχαία: πύαρ) είναι το «γάλα» των πρώτων ωρών και ημερών, που τα θηλαστικά παρέχουν στα νεογνά τους. Έχει κιτρινωπό  χρώμα και είναι το πρώτο γάλα που παίρνει το νεογέννητο αμέσως  μετά τον τοκετό και είναι σχεδόν ο μόνος δρόμος για την απόκτηση της παθητικής  ανοσίας που χρειάζεται το νεογνό για  την βιωσιμότητα του.

πρωτογαλα
 
Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες (3-4 φορές περισσότερες από το γάλα), ανοσοσφαιρίνες (αντισώματα), βιταμίνες, ένζυμα και αυξητικούς παράγοντες.

Τα σημαντικότερα συστατικά του colostrum μπορούν βασικά να χωριστούν σε τρεις σημαντικές κατηγορίες:
  • θρεπτικά συστατικά,
  • παράγοντες ανοσοποιητικού συστήματος και
  • παράγοντες ανάπτυξης και βιοενεργών συστατικών.
Ενδιαφέρον είναι ότι το πρωτόγαλα χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα στην θεραπεία κάποιων αλλεργιών, λοιμώξεων, ιώσεων και μυκητιάσεων. Ακόμα και για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού σε περιπτώσεις  όπως π.χ. σε γαστρεντερικές διαταραχές, σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση.
Πολλές έρευνες αποδεικνύουν  ότι πράγματι φαίνεται να βοηθάει στην ανάπλαση του βλεννογόνου του εντέρου και να εξισορροπεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αρκετοί αθλητές χρησιμοποιούν το πρωτόγαλα για το ανοσοποιητικό τους σύστημα (το οποίο δοκιμάζεται με τις σκληρές προπονήσεις και αγώνες), για τη διατήρηση και ενίσχυση των μυών τους και για το αίσθημα ευεξίας που προσφέρει.