Προβιοτικά

(134)

Προβιοτικά

Τι ακριβώς είναι τα προβιοτικά και πως μας βοηθούν;

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κλινικές έρευνες έχουν δείξει πόσο σημαντικά για τη θεραπεία των γαστρεντερικών παθήσεων είναι τα προβιοτικά φάρμακα. Πρόκειται ουσιαστικά για ωφέλιμους μικροοργανισμούς οι οποίοι βρίσκονται στον οργανισμό μας, βοηθώντας στη βελτίωση της κατάστασης της εντερικής χλωρίδας και την καταπολέμηση των παθογόνων βακτηρίων. Έτσι με τα προβιοτικά αντιμετωπίζονται συμπτώματα διάρροιας ή ακόμη και αναιμίας σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά και νευρικής ανεπάρκειας, που προκαλούνται από βακτήρια και άλλους ανεπιθύμητους οργανισμούς.

Παράλληλα, καθυστερούν την ανάπτυξη των αλλεργιών στα παιδιά και δημιουργούν υγιεινές συνθήκες στην περιοχή του κόλπου των γυναικών. Συμβάλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πέψη των τροφών και στην απορρόφηση από τον οργανισμό των θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως τα προβιοτικά φάρμακα αποκαθιστούν την διαταραγμένη ισορροπία που προκαλεί η πρόσληψη φαρμάκων όπως τα αντιβιοτικά, καθώς και άλλοι παράγοντες όπως το άγχος, οι αλλαγές στη διατροφής (λόγο πχ. κάποιας δίαιτας), η δυσκοιλιότητα, περιβαλλοντικοί και άλλοι παράγοντες.

Τα προβιοτικά χάπια και τα πλεονεκτήματά τους

Τα καλύτερα προβιοτικά προϊόντα της αγοράς προσφέρονται συνήθως σε μορφή χαπιών. Αυτά έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα όπως:

  • Δρουν προληπτικά και αντιμετωπίζουν σοβαρές γαστρεντερικές παθήσεις. Μιλάμε για προβλήματα όπως η νόσος Crohn, η κολίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
  • Αντιμετωπίζουν τις κολπίτιδες στις γυναίκες. Όπως συμβαίνει αντίστοιχα με το γαστρεντερικό σύστημα, και στην περιοχή του κόλπου εμφανίζονται επιβλαβείς οργανισμοί που προκαλούν λοιμώξεις και μυκητιάσεις.
  • Προσφέρουν ενέργεια και καλύτερες αθλητικές επιδόσεις. Αυτό γίνεται με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος από τα προβιοτικά που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Η έντονη άσκηση άλλωστε καταπονεί και τραυματίζει τους μύες, δημιουργώντας ήπιες φλεγμονές, που έχουν επίδραση στην κόπωση, σε τραυματισμούς και στις σωματικές επιδόσεις.
  • Μειώνουν το άγχος και αδυνατίζουν. Τα συμπεράσματα αυτά έχουν προκύψει από κλινικές έρευνες.
  • Προστατεύουν από τις ιώσεις. Τα συμπληρώματα προβιοτικών μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα να νοσήσετε από κάποια ίωση. Επιστήμονες τονίζουν πως η καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος έχει άμεση σχέση με την κατάσταση του εντέρου.
  • Προστατεύουν τα δόντια. Έχει παρατηρηθεί ιατρικά από έρευνες πως τα προβιοτικά αντιμετωπίζουν τα επιβλαβή βακτήρια που προκαλούν περιοδοντίτιδα και ουλίτιδα.
  • Μειώνουν την χοληστερίνη και προστατεύουν την καρδιά. Η χρήση προβιοτικών χαπιών ρίχνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης LDL που σχετίζεται άμεσα με σοβαρές καρδιακές παθήσεις.

Μπορείτε να βρείτε τα καλύτερα προβιοτικά προϊόντα στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Διαθέτουμε προϊόντα των εταιριών Frezyderm, Intermed, Health Aid, Natures Plus, Epsilon Health, Quest και Bio-Kult, που απευθύνονται σε ενήλικους, παιδιά και βρέφη.