Αντιοξειδωτικά

(303)

Αντιοξειδωτικά

Η ασπίδα του οργανισμού στις εξωτερικές επιθέσεις


Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη εάν τα επίπεδα τους γίνουν πολύ υψηλά στο σώμα. Συνδέονται με πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.Το σώμα έχει τις δικές του αντιοξειδωτικές άμυνες για να διατηρεί τον έλεγχο των ελεύθερων ριζών, αλλά μπορούμε να τα βρούμε επίσης στις τροφές, ειδικά σε φρούτα, λαχανικά και άλλα φυτικά, ολόκληρα τρόφιμα. Αρκετές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες Ε και C, είναι, εξίσου, αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά.

Μπορούν να χαρακτηριστούν ως υδατοδιαλυτά ή λιποδιαλυτά.Τα υδατοδιαλυτά αντιοξειδωτικά εκτελούν τη δράση τους στο υγρό εντός και εκτός των κυττάρων, ενώ τα λιποδιαλυτά δρουν κυρίως στις κυτταρικές μεμβράνες.

Σημαντικά αντιοξειδωτικά είναι τα εξής:
  • Βιταμίνη C: Αυτό το υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό είναι ένα βασικό διατροφικό θρεπτικό συστατικό.
  • Βιταμίνη Ε: Αυτό το λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό παίζει κρίσιμο ρόλο στην προστασία των κυτταρικών μεμβρανών από τις βλάβες του οξειδωτικού στρες.
  • Φλαβονοειδή: Αυτή η ομάδα αντιοξειδωτικών έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία.
Πολλά αντιοξειδωτικά έχουν και άλλες σημαντικές λειτουργίες. Αξιοσημείωτα παραδείγματα είναι τα κουρκουμινοειδή στην κουρκουμίνη και η ελαιοκανθάλη στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Αυτές οι ουσίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, αλλά έχουν επίσης ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.