Κολικοί

(0)
Προσωρινά δεν υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα.
Το e-shop μας ανανεώνεται συνεχώς και σύντομα θα έχουμε νέα προϊόντα

Κολικοί


Βρεφικοί κολικοί: Πως μπορείτε να ανακουφίσετε το μωράκι σας;

Οι βρεφικοί κολικοί είναι μια συχνή και αρκετά συνηθισμένη κατάσταση στα βρέφη. Αν και ακολουθούνται από έντονο κλάμα και αναστάτωση τόσο στο μωρό όσο και στη μητέρα, ωστόσο δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί.

Πως καταλαβαίνουμε ότι ένα μωρό ταλαιπωρείτε από κολικούς;

Όταν λοιπόν ένα υγιές βρέφος, κλαίει με έντονο τρόπο και για μεγάλη διαστήματα  χωρίς σαφή αιτία, η πιθανότητα να έχει κολικούς είναι αρκετά μεγάλη. Οι κολικοί εμφανίζονται συνήθως σε βρέφη 2-3 βδομάδων και υποχωρούν μετά την ηλικία των τριών μηνών. Οι βρεφικοί κολικοί είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται σε βρέφος που τρώει μεν καλά, αλλά ρεύεται με δυσκολία και ξεκινά να κλαίει αμέσως μετά το φαγητό, ενώ δείχνει ανήσυχο κινώντας χέρια και πόδια.  Θα παρατηρήσετε ότι προσπαθεί να διπλώσει τα πόδια του, φέρνοντάς τα στην κοιλιά του αρχικά και ύστερα τα τεντώνει σε ευθεία, προσπαθώντας να διπλώσει το κορμάκι του και να νιώσει ανακούφιση. Σε αντίθεση με τα ευχαριστημένα βρέφη που αμέσως μετά από το φαγητό  παραδίνονται στον ύπνο, τα βρέφη με κολικούς αρχίζουν σχεδόν αμέσως να κλαίνε και θα κοιμηθούν αφού πρώτα εξαντληθούν.

Πού οφείλονται οι βρεφικοί κολικοί;

Τα αίτια εμφάνισης των βρεφικών κολικών δεν είναι ξεκάθαρα. Αρκετές είναι οι εκτιμήσεις για το πού οφείλονται αλλά δεν έχει βρεθεί μια μόνη αιτία. Πιθανά αίτια είναι τα πολλά αέρια στα έντερα, το βρεγμένο πανάκι, βρέφος που ζητά προσοχή κλπ. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αγχώδεις μητέρες μεταφέρουν το άγχος τους στο βρέφος, που εκδηλώνεται με κολικούς.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση κολικού στο μωράκι μας;

  • Αρχικά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το μωρό δεν έχει κάποιο πρόβλημα. Μπορεί να πεινάει, να διψάει, να θέλει αλλαγή πάνας, να κρυώνει, να ζεσταίνεται, να έχει αέρια ή να το ενοχλεί η θέση του σώματός του, στο κρεβατάκι του.
  • Μπορούμε να φέρουμε το μωρό σε επαφή με το σώμα μας, πχ σε ένα μάρσιππο ή στην κοιλιά μας. Η σωματική επαφή ηρεμεί το μωρό. Μπορούμε να δοκιμάσουμε. Χαιδέψτε το στην κοιλιά, στην πλάτη ή στο κεφάλι.  Ειδικά λαδάκια για μασάζ στην κοιλίτσα του μωρού (Frezyderm) μπορούν επίσης να βοηθήσουν.
  • Η ρυθμική κίνηση συχνά ανακουφίζει. Κουνήστε το απαλά σε κουνιστό καρεκλάκι, στο καρότσι ή στην αγκαλιά σας.  Χτυπήστε απαλά την πλάτη του με ρυθμό.
  • Δώστε το μωρό σας μια πιπίλα,  η οποία μπορεί να το ηρεμήσει.
  • Ξαπλώστε το μωρό σας μπρούμυτα, επάνω στα πόδια σας, και τρίψτε την πλάτη του. Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να επίσης να το ανακουφίσει.
  • Ιδιαίτερα βοηθητική μπορεί να φανεί η χρήση ειδικών σταγόνων προβιοτικών (Aquasol) που μειώνουν τους κολικούς στα βρέφη και τα ανακουφίζουν