Γιατί έχει σημασία η μέτρηση της πίεσης;
Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες στην Ελλάδα ένας στους τέσσερις ενήλικες είναι υπερτασικός και μάλιστα σε άτομα πάνω από 65 ετών η υπέρταση είναι συχνότερη με το ποσοστό να φτάνει στο 50%. Η υπέρταση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, δηλαδή στεφανιαία νόσο, έμφραγμα της καρδιάς, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια και απόφραξη αρτηριών στα πόδια. Εκτός από τη μέτρηση της πίεσης δεν υπάρχει άλλος τρόπος για τη διάγνωση της υπέρτασης και την επιλογή των ατόμων που χρειάζονται μακροχρόνια αντιυπερτασική θεραπεία. Η αυξημένη πίεση κατά κανόνα δεν προκαλεί συμπτώματα και η διάγνωση τίθεται μόνον με τυχαία μέτρηση ή όταν προκληθεί καρδιαγγειακό επεισόδιο.
Πώς πρέπει να γίνεται η μέτρηση της πίεσης;
Τόσο στο ιατρείο όσο και στο σπίτι η μέτρηση της πίεσης πρέπει να γίνεται με τη σωστή μεθοδολογία.
- Ο ασθενής πρέπει να είναι ήρεμος, καθιστός για 3-5 λεπτά, με την πλάτη ακουμπισμένη στη ράχη του καθίσματος, το χέρι χαλαρό και υποστηριζόμενο σε τραπέζι και το μέσον του μπράτσου περίπου στο ύψος της καρδιάς.
- Συνήθως γίνονται 2 μετρήσεις με μεσοδιάστημα 1 λεπτού.
- Το πιεσόμετρο πρέπει να είναι αξιόπιστο και η περιχειρίδα κατάλληλη για το μέγεθος του βραχίονα. Αν η περίμετρος του βραχίονα είναι 30 εκατοστά ή μεγαλύτερη, τότε χρειάζεται μεγάλη περιχειρίδα.
Στις Omron και Microlife μπορείτε να βρείτε αξιόπιστα ψηφιακά πιεσόμετρα (μπράτσου ή καρπού) που σας επιτρέπουν να παρακαλουθείτε εύκολα και με ακρίβεια τη πίεσή σας από την άνεση του σπιτιού!