• Είσοδος Χρήστη
 • Εγγραφή Χρήστη

  Εγγραφή Χρήστη

  Συνέβη κάποιο σφάλμα. Παρακαλώ προσπαθήστε ξανά.
  *
  Συμπληρώστε το όνομά σας
  *
  Συμπληρώστε τον κωδικό σας
  *
  Συμπληρώστε το επώνυμό σας
  *
  Επιβεβαιώστε τον κωδικό σας Οι κωδικοί δεν ταιριάζουν
  *Υποχρεωτικά πεδία
  Ο λογαριασμός σας δημιουργήθηκε με επιτυχία
MENU
Δείτε το site σε mobile version
Δείτε το site σε desktop version
 • ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ 801 11 13000

 • ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΕ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€

ΔΕΙΤΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΣΑΣ ΜΑΡΚΕΣ: ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΡΚΕΣ

Μετά την προπόνηση

Τι τρώμε μετά την προπόνηση;Μόλις τελειώσατε την προπόνησή σας και αναρωτιέστε τι πρέπει να φάτε; Τότε το συγκεκριμένο άρθρο είναι για εσάς!  Θα βρείτε τις απαντήσεις στα ερωτήματα «Τι να φάω μετά την προπόνηση; Πόση ώρα μετά πρέπει να φάω; Να χρησιμοποιήσω κάποιο ρόφημα συμπληρώματος μετά την προπόνηση;» 


Αρχικά όμως είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε τι συμβαίνει στο σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης.


Το σώμα στη διάρκεια της προπόνησης δίνει κυριολεκτικά μια μάχη. Μια μάχη η οποία καταναλώνει αρκετή ενέργεια και οδηγεί στη καταστροφή πολλών μυϊκών ινών. Είναι κατανοητό ότι στη διάρκεια αυτής της προσπάθειας έχουμε απολέσει και υγρά τα οποία θα πρέπει επίσης να αναπληρωθούν. Το είδος της προπόνησης διαφοροποιεί τις ανάγκες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

Επομένως το φαγητό μετά την προπόνηση με βάρη πρέπει να μας βοηθά να επιτύχουμε:

 • Την αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας (γλυκογόνου)
 • Την επιδιόρθωση και την αύξηση της μυϊκής μάζας
 • Την αναπλήρωση των υγρών και των ηλεκτρολυτών και

Αναπλήρωση ενέργειας

Η ενέργεια που χρειαζόμαστε στη διάρκεια της προπόνησης προέρχεται κυρίως από το μυϊκό γλυκογόνο. Υπάρχει πάντοτε και η μεγάλη αποθήκη του λίπους, η οποία επιστρατεύεται όταν αρχίσουν να εξαντλούνται οι υπόλοιπες πηγές. Η έντονη προσπάθεια της προπόνησης καλύπτεται κυρίως από το γλυκογόνο και αυτό είναι που πρέπει να αναπληρωθεί μετά την άσκηση. Ο κύριος τρόπος αναπλήρωσης των αποθεμάτων γλυκογόνου είναι μέσω της κατανάλωσης τροφών με ψηλά ποσοστά υδατάνθρακα. 


Τροφές: Ρύζι, πατάτα, μακαρόνια, μπανάνα μετά τη προπόνηση 
Πότε : Φροντίστε να καταναλώσετε τους υδατάνθρακες αυτούς αμέσως μετά την άσκηση καθώς στο στάδιο αυτό το σώμα σας τους αξιοποιεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά! 
 

Αποκατάσταση των κατεστραμένων μυών

Η πρωτεΐνη προσφέρει τα απαραίτητα αμινοξέα για την ανοικοδόμηση του μυϊκού ιστού που έχει υποστεί βλάβη κατά τη διάρκεια της άσκησης. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει απεριόριστη ποσότητα πρωτεΐνης σε ένα μόνο γεύμα, αφού οι υπερβολές δεν θα δώσουν τίποτε περισσότερο από παραπανίσιο λίπος.


Τροφές : Κοτόπουλο, κρέας, ψάρι, αυγά 
Πότε: Η κατανάλωση πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας εντός 30 λεπτών μετά την άσκηση παρέχει τα απαραίτητα αμινοξέα για τη συντήρηση και την επισκευή του μυϊκού ιστού.

Αναπλήρωση υγρών

Ακόμη και μετά το τέλος της άσκησης το σώμα σας συνεχίζει να χάνει υγρά και ηλεκτρολύτες μέσω του ιδρώτα και των ούρων. Επομένως για αποτελεσματική ενυδάτωση καταναλώστε 6 ποτήρια υγρών για κάθε 1 κιλό σωματικού βάρους που χάσατε κατά την άσκηση.


Συμπληρώματα: Που βοηθούν;


Τα συμπληρώματα διατροφής υπερτερούν σε ορισμένα  χαρακτηριστικά όπως η ταχύτητα απορρόφησης και η συγκέντρωση ορισμένων θρεπτικών συστατικών γεγονός που τα καθιστά προτιμότερα σε ορισμένες περιπτώσεις έντονης άσκησης.

Ιδανικό συμπλήρωμα για μετά τη προπόνηση είναι το ρόφημα πρωτεΐνης. Ενώ τα συγκεκριμένα προϊόντα χαρακτηρίζονται ως πρωτεΐνες, στη πλειοψηφία τους αποτελούνται από συνδυασμούς πρωτεΐνης και υδατάνθρακα. Έτσι, στις περισσότερες συσκευασίες θα βρείτε αναλογίες που περιγράφουν το καθαρό ποσοστό πρωτεΐνης και ένα ακόμη μέρος το οποίο ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο από υδατάνθρακες, αφού η περιεκτικότητα σε λίπος είναι μηδενική. Υπάρχει βεβαια και η καθαρή πρωτεΐνη ορού γάλακτος η οποία θα πρέπει να συνδυαστεί με έναν υδατάνθρακα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.